Portal Pszczelarski

Ziołomiody – produkty pszczele

Na zdjęciu: miód i zioła. Źródło zdjęcia: miodswiece.w.interia.pl/images/temp/ziolomiody.png

ziołomiody ziołomiód produkt pszczeli pożywka właściwości ziołomiodów skład chemiczny ziołomiodów ziołomiód aloesowy ziołomiód pokrzywowy ziołomiód aroniowy ziołomiód sosnowy ziołomiód głogowy ziołomiód rumiankowy ziołomiód brokułowy ziołomiód miętowy ziołomiód nagietkowy smak ziołomiodu

Ziołomiody to, wbrew pozorom, nie są miody, wytwarzane przez pszczoły z pożytków, na których rosną popularne zioła. Takie produkty nazywałyby się po prostu miodami ziołowymi. Nazwa ziołomiody wskazuje natomiast na nieco sztuczne pochodzenie produktu.

Pochodzenie ziołomiodów nie jest, co prawda, całkowicie naturalne, jednak nie oznacza to, że mają one mniej właściwości zdrowotnych. Wręcz przeciwnie – łączą w sobie pozytywne właściwości miodów i ziół leczniczych. Jak powstają? Pierwszym elementem jest wytworzenie z ziół odpowiednich wyciągów, które później łączy się z cukrem i w formie takiej pożywki podaje się pszczołom.

Czym się różni skład chemiczny ziołomiodów od zwykłych miodów? Podstawowy skład praktycznie niczym. Tak samo zawierają wodę, węglowodany, związki azotowe, kwasy czy enzymy. Różnica pojawia się na poziomie biopierwiastków – ilość mikroelementów, makroelementów i witamin jest w ziołomiodach dużo wyższa niż w naturalnych miodach. Ma to oczywiste przełożenie na ich właściwości lecznicze i profilaktyczne. Zawartość najważniejszych dla człowieka biopierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk jest aż dziesięć razy wyższa. Regularne spożywanie ziołomiodów może mieć na nasz organizm dużo lepszy wpływ niż suplementy apteczne.

Wybór ziołomiodów jest naprawdę szeroki – bez problemu w sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością dostaniemy co najmniej kilkanaście rodzajów, między innymi: aloesowy, pokrzywowy, aroniowy, sosnowy, głogowy, rumiankowy, brokułowy, miętowy, nagietkowy. W smaku każdego z ziołomiodów bez problemu odnajdziemy nutę, która pozwoli nam ocenić, jakie wyciągi czy pożywki roślinne były podawane pszczołom.

Opracowano na podstawie:
Bogdan Kędzia, Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235

Zobacz również:

Właściwości ziołomiodów

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5508

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2013-12-28 09:15:14

A coś więcej o rodzajach ziołomiodów można poczytać? Konkretnie chodzi mi o właściwości lecznicze

emil 2013-12-31 13:19:09

Myślę, że z czasem będziemy systematycznie umieszczać artykuły, które będą cieszyć się popularnością wśród Czytelników.



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie