Portal Pszczelarski

Ziołomiody – produkty pszczele

Na zdjęciu: miód i zioła. Źródło zdjęcia: miodswiece.w.interia.pl/images/temp/ziolomiody.png

ziołomiody ziołomiód produkt pszczeli pożywka właściwości ziołomiodów skład chemiczny ziołomiodów ziołomiód aloesowy ziołomiód pokrzywowy ziołomiód aroniowy ziołomiód sosnowy ziołomiód głogowy ziołomiód rumiankowy ziołomiód brokułowy ziołomiód miętowy ziołomiód nagietkowy smak ziołomiodu

Ziołomiody to, wbrew pozorom, nie są miody, wytwarzane przez pszczoły z pożytków, na których rosną popularne zioła. Takie produkty nazywałyby się po prostu miodami ziołowymi. Nazwa ziołomiody wskazuje natomiast na nieco sztuczne pochodzenie produktu.

Pochodzenie ziołomiodów nie jest, co prawda, całkowicie naturalne, jednak nie oznacza to, że mają one mniej właściwości zdrowotnych. Wręcz przeciwnie – łączą w sobie pozytywne właściwości miodów i ziół leczniczych. Jak powstają? Pierwszym elementem jest wytworzenie z ziół odpowiednich wyciągów, które później łączy się z cukrem i w formie takiej pożywki podaje się pszczołom.

Czym się różni skład chemiczny ziołomiodów od zwykłych miodów? Podstawowy skład praktycznie niczym. Tak samo zawierają wodę, węglowodany, związki azotowe, kwasy czy enzymy. Różnica pojawia się na poziomie biopierwiastków – ilość mikroelementów, makroelementów i witamin jest w ziołomiodach dużo wyższa niż w naturalnych miodach. Ma to oczywiste przełożenie na ich właściwości lecznicze i profilaktyczne. Zawartość najważniejszych dla człowieka biopierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk jest aż dziesięć razy wyższa. Regularne spożywanie ziołomiodów może mieć na nasz organizm dużo lepszy wpływ niż suplementy apteczne.

Wybór ziołomiodów jest naprawdę szeroki – bez problemu w sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością dostaniemy co najmniej kilkanaście rodzajów, między innymi: aloesowy, pokrzywowy, aroniowy, sosnowy, głogowy, rumiankowy, brokułowy, miętowy, nagietkowy. W smaku każdego z ziołomiodów bez problemu odnajdziemy nutę, która pozwoli nam ocenić, jakie wyciągi czy pożywki roślinne były podawane pszczołom.

Opracowano na podstawie:
Bogdan Kędzia, Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235

Zobacz również:

Właściwości ziołomiodów

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5769

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2013-12-28 09:15:14

A coś więcej o rodzajach ziołomiodów można poczytać? Konkretnie chodzi mi o właściwości lecznicze

emil 2013-12-31 13:19:09

Myślę, że z czasem będziemy systematycznie umieszczać artykuły, które będą cieszyć się popularnością wśród Czytelników.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili