Portal Pszczelarski

Pszczelarstwo będzie główną częścią wystawy rękodzieła w Prudniku

pszczelarstwo opolskie

Jak podaje Radio Opole, w trakcie organizowanej w Prudniku już po raz 22. Wystawy Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego Pogranicza Polsko-Czeskiego powstanie aleja miodów i pszczelarzy. Ma to być najważniejszy dział podczas tej trzydniowej imprezy.

W wydarzeniu, które odbędzie się w Prudniku na początku czerwca będzie uczestniczyć około 300 rzemieślników i twórców ludowych z Polski oraz sąsiednich krajów, głównie z Czech. "Tym razem na wystawie szczególnie eksponowane będą stoiska pszczelarskie" – zapewnia w rozmowie z Radiem Opole Małgorzata Halek-Malinowska, kierownik Agencji Promocji i Rozwoju Gminy Prudnik.

Organizatorzy przewidują dla zwiedzających wiele atrakcji związanych z hodowlą i życiem pszczół. "Będzie to specjalnie wydzielony teren dla pszczelarzy, którzy przyjadą do nas, aby m.in. zaprezentować ręcznie robione ule. Będą też pokazy barci. Będzie można zobaczyć, jak wygląda profesjonalny sprzęt pszczelarski. Naszej imprezie towarzyszyć będą również prelekcje dotyczące pszczelarstwa" – mówi Halek-Malinowska.

Opracowano na podstawie:

Radio Opole, Jak w pasiece będzie na prudnickiej wystawie rękodzieła, http://radio.opole.pl/101,271839,jak-w-pasiece-bedzie-na-prudnickiej-wystawie-rek.html, Data publikacji: 2019.03.12, Data odczytu: 2019.03.13



Liczba wyświetleń artykułu: 933

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna