Portal Pszczelarski

Prudnickie starostwo tworzy program nauczania o ochronie pszczół

pszczelarstwo opolskie Apilandia edukacja pszczelarska akcja pszczelarska

Jak podaje Radio Opole, prudnickie starostwo poprowadzi projekt edukacyjny dla szkół średnich na temat ochrony populacji pszczół. Celem tego przedsięwzięcia jest rozpowszechnienie wiedzy na temat znaczenia tych owadów dla środowiska naturalnego, w szczególności dla rolnictwa. W realizację zadania jest zaangażowane m.in. Interaktywne Centrum Pszczelarstwa APILANDIA niedaleko Wadowic.

"Ten wniosek zakłada stworzenie nowatorskiego programu nauczania związanego z ochroną pszczół. Powstanie niewielka, szkoleniowa pasieka z laboratorium, ścieżka dydaktyczna. Zależy nam na propagowaniu wiedzy dotyczącej pszczelarstwa wśród uczniów naszych szkół ponadgimnazjalnych. Ta tematyka w aspekcie gospodarczym jest coraz bardziej istotna" - mówi w rozmowie z radiem Opole starosta prudnicki Radosław Roszkowski. Przedsięwzięcie będzie realizowane na terenie miejscowego Zespołu Szkół Rolniczych i jest częścią unijnego projektu dotacyjnego pod nazwą "Ochrona bioróżnorodności biologicznej w Subregionie Południowym".

Koszt tego projektu szacuje się na ponad milion złotych, z czego 826 tysięcy będzie wynosić dofinansowanie dla powiatu z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego.

Opracowano na podstawie:

Radio Opole, Prudnik: chcą, aby ochrona pszczół była w programach nauczania szkół średnich, http://radio.opole.pl/100,269429,prudnik-chca-aby-ochrona-pszczol-byla-w-programa.htm, Data publikacji: 2019.02.20, Data odczytu : 2019.02.27

Czytaj również:

Apilandia w Kleczy Dolnej - interaktywne centrum pszczelarstwa



Liczba wyświetleń artykułu: 711

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem