Portal Pszczelarski

65 pszczelarzy z Toszka, Pyskowic i Zabrza wzięło udział w szkoleniu zorganizowanym przez ŚZP

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia Jan Osman Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach Zbigniew Bińko Wiesław Londzin Maria Zoń Helmut Małek

Jak informuje tygodnik regionalny "Strzelec Opolski", w Wilkowiczkach niedaleko Toszka w województwie śląskim zorganizowano trzydniowe szkolenie dla pszczelarzy z regionu. Wzięło w nim udział 65 członków kół pszczelarskich z Toszka, Pyskowic i Zabrza. 

Celem szkolenia, które odbyło się w świetlicy wiejskiej w Wilkowiczkach było zapoznanie pszczelarzy z regionu z zagadnieniami dotyczącymi hodowli pszczoły miodnej, leczenia chorób pszczół oraz wszelkich zagrożeń z nimi związanych. "Szkolenia te są dobre, zarówno dla praktyków, którzy porządkują swoje wiadomości, próbują je ukierunkować i przyjąć nowe metody prowadzenia gospodarki pasiecznej, a także dla młodych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pszczelarstwem" - stwierdził w rozmowie ze "Strzelcem Opolskim" Jan Osman z toszeckiego koła pszczelarzy. 

Zajęcia prowadzili przedstawiciele Zarządu Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach: prezes Zbigniew Bińko, dr Wiesław Londzin oraz lekarz weterynarii Maria Zoń. "Aby zadbać o pszczoły, trzeba zwiększyć świadomość społeczeństwa i podnieść wiedzę hodowców. Dlatego zachęcamy też inne koła, by organizowały takie szkolenia jak nasze. Nie ma nic cenniejszego niż fachowa wiedza" - powiedział Helmut Małek, jeden z członków toszeckiego koła pszczelarzy, które było organizatorem szkolenia. Zajęcia sfinansowały gminy Toszek i Wielowieś.

Opracowano na podstawie: 

Strzelecopolski.pl, Pszczelarze się szkolą, http://www.strzelecopolski.pl/artykul/pszczelarze-sie-szkola, Data publikacji: 2019.02.12, Data odczytu: 2019.02.20



Liczba wyświetleń artykułu: 2767

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich