Portal Pszczelarski

Biological Conservation: Pszczoły mogą zniknąć w ciągu stulecia

Biological Conservation neonikotynoidy pszczoły trzmiele

Jak podaje portal Agropolska, powołując się na dane czasopisma "Biological Conservation" owady, a w tym pszczoły miodne, wymierają osiem razy szybciej niż ssaki, ptaki czy gady. Jeżeli takie tempo się utrzyma, to owady znikną w ciągu stulecia.

Badania, które przeprowadzono głównie w zachodniej Europie i USA, oraz mniej licznie m.in. w Australii, Chinach, Brazylii czy Afryce Południowej wykazały, że ponad 40% gatunków owadów maleje, a jedna trzecia jest zagrożona. Co gorsza, całkowita masa owadów spada aż o 2,5% rocznie, co oznacza ich zagładę w przeciągu stulecia.

Najbardziej zagrożonymi gatunkami są motyle i ćmy. Niewiele lepsza sytuacja dotyczy pszczół i trzmieli. Przykładowo, w Oklahomie w latach 1949-2013 populacja trzmieli zmniejszyła się o połowę. Z kolei z 6 do 3,5 miliona zmniejszyła się w przeciągu ostatnich 70 lat populacja pszczół miodnych w USA.

Naukowcy wskazują, że główną przyczyną gwałtownego wymierania owadów jest intensywne rolnictwo, zwłaszcza stosowanie pestycydów, a także urbanizacja oraz zmiany klimatu. W praktyce oznacza to nawożenie i opryskiwanie pestycydami rozległych obszarów, eliminację szachownicy pól, rosnących na miedzach drzew i krzewów. Najbardziej szkodliwymi środkami mają być neonikotynoidy oraz fipronil, które stosowane rutynowo i długo utrzymują się w środowisku, zabijając żyjące w glebie larwy. Skutki tego będą odczuwane przez całą ludzkość, gdyż owady stanowią pokarm dla wielu innych organizmów. Ponadto zapylają kwiaty i przyczyniają się do recyklingu substancji odżywczych.

"Jeśli nie zmienimy naszych sposobów produkcji żywności, dojdzie do wyginięcia wszystkich owadów w ciągu kilku dekad. Skutki, jakie będzie to miało dla ekosystemów planety będą co najmniej katastrofalne" - twierdzą autorzy "Biological Conservation".

Opracowano na podstawie:

Agropolska.pl, Owady wymierają przez intensywne rolnictwo. A bez nich nie przetrwamy, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/swiat/owady-wymieraja-przez-intensywne-rolnictwo-a-bez-nich-nie-przetrwamy,542.html, Data publikacji: 2018.02.18, Data odczytu: 2019.02.18



Liczba wyświetleń artykułu: 1130

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Linia pszczół car: CNT

Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 1.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności