Portal Pszczelarski

Produkcja jadu pszczelego przez pszczoły miodne

Na zdjęciu: pszczoła miodna uwalniająca się po wbiciu żądła. Źródło zdjęcia: bee-stings.net/bee_stinger2.jpg

jad pszczeli żądło wygryzienie z komórek gruczoły jadowe odwłok gruczoł większy gruczoł mniejszy jad właściwy aparat jadowy aparat żądłowy reakcja anafilaktyczna medycyna naturalna leczenie jadem pszczelim

Choć pszczoły są bardzo pracowitymi i pożytecznymi zwierzętami, mają coś, co odstrasza wiele osób i zwierząt – żądła z jadem. Choć są one niebezpieczne, warto pamiętać, że pszczoła nigdy nie używa ich bez powodu.

Pszczoły zaczynają wytwarzać jad już dzień po tym, jak wygryza się z komórek. Najwięcej jadu wytwarzają po około dwóch tygodniach od wygryzienia. Wykorzystują do tego dwa gruczoły jadowe, które znajdują się na odwłoku. Gruczoł większy produkuje jad właściwy, a gruczoł mniejszy specjalny płyn, który służy do neutralizowania pozostałości jadu oraz do nawilżania żądła. Pszczoły produkują różne ilości jadu, w zależności od tego, ile spożywają białka. Pobudza ono bowiem aparat jadowy.

Wytwarzanie, a później wykorzystanie jadu pomaga pszczołom w obronie ula przed nieproszonymi osobnikami. Pszczoły walcząc z innymi pszczołami (na przykład podczas rabunku) albo z osami powszechnie korzystają ze swojego aparatu żądłowego. Jednak po wkłuciu żądła i wpuszczeniu jadu mogą je bez problemu wyjąć. Co innego, gdy pszczoła żądli człowieka lub zwierzę – wtedy, owszem, wpuszcza toksynę do organizmu ofiary, ale jednocześnie nie jest w stanie wyjąć  z niej żądła. W ten sposób wyrywa sobie cały aparat żądłowy i ginie.

Jad pszczół po wniknięciu do organizmu ofiary może powodować ból, zaczerwienienie czy obrzęk. W przypadku osób uczulonych może spowodować groźną dla zdrowia reakcję anafilaktyczną. Trzeba jednak pamiętać, że jad z powodzeniem wykorzystywany jest w medycynie naturalnej i pomaga leczyć wiele schorzeń, zwłaszcza różne postacie reumatyzmu i artretyzmu.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Jad pszczeli - artykuły powiązane

Jad pszczeli - zastosowanie, leczenie, właściwości

Jad pszczół i walka z rakiem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11787

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Klasyczna truskawka z miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Marchewkowe naleśniki z miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor