Portal Pszczelarski

Produkcja jadu pszczelego przez pszczoły miodne

Na zdjęciu: pszczoła miodna uwalniająca się po wbiciu żądła. Źródło zdjęcia: bee-stings.net/bee_stinger2.jpg

jad pszczeli żądło wygryzienie z komórek gruczoły jadowe odwłok gruczoł większy gruczoł mniejszy jad właściwy aparat jadowy aparat żądłowy reakcja anafilaktyczna medycyna naturalna leczenie jadem pszczelim

Choć pszczoły są bardzo pracowitymi i pożytecznymi zwierzętami, mają coś, co odstrasza wiele osób i zwierząt – żądła z jadem. Choć są one niebezpieczne, warto pamiętać, że pszczoła nigdy nie używa ich bez powodu.

Pszczoły zaczynają wytwarzać jad już dzień po tym, jak wygryza się z komórek. Najwięcej jadu wytwarzają po około dwóch tygodniach od wygryzienia. Wykorzystują do tego dwa gruczoły jadowe, które znajdują się na odwłoku. Gruczoł większy produkuje jad właściwy, a gruczoł mniejszy specjalny płyn, który służy do neutralizowania pozostałości jadu oraz do nawilżania żądła. Pszczoły produkują różne ilości jadu, w zależności od tego, ile spożywają białka. Pobudza ono bowiem aparat jadowy.

Wytwarzanie, a później wykorzystanie jadu pomaga pszczołom w obronie ula przed nieproszonymi osobnikami. Pszczoły walcząc z innymi pszczołami (na przykład podczas rabunku) albo z osami powszechnie korzystają ze swojego aparatu żądłowego. Jednak po wkłuciu żądła i wpuszczeniu jadu mogą je bez problemu wyjąć. Co innego, gdy pszczoła żądli człowieka lub zwierzę – wtedy, owszem, wpuszcza toksynę do organizmu ofiary, ale jednocześnie nie jest w stanie wyjąć  z niej żądła. W ten sposób wyrywa sobie cały aparat żądłowy i ginie.

Jad pszczół po wniknięciu do organizmu ofiary może powodować ból, zaczerwienienie czy obrzęk. W przypadku osób uczulonych może spowodować groźną dla zdrowia reakcję anafilaktyczną. Trzeba jednak pamiętać, że jad z powodzeniem wykorzystywany jest w medycynie naturalnej i pomaga leczyć wiele schorzeń, zwłaszcza różne postacie reumatyzmu i artretyzmu.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Jad pszczeli - artykuły powiązane

Jad pszczeli - zastosowanie, leczenie, właściwości

Jad pszczół i walka z rakiem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10107

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Sos malinowo-miodowy

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą