Portal Pszczelarski

Produkcja jadu pszczelego przez pszczoły miodne

Na zdjęciu: pszczoła miodna uwalniająca się po wbiciu żądła. Źródło zdjęcia: bee-stings.net/bee_stinger2.jpg

jad pszczeli żądło wygryzienie z komórek gruczoły jadowe odwłok gruczoł większy gruczoł mniejszy jad właściwy aparat jadowy aparat żądłowy reakcja anafilaktyczna medycyna naturalna leczenie jadem pszczelim

Choć pszczoły są bardzo pracowitymi i pożytecznymi zwierzętami, mają coś, co odstrasza wiele osób i zwierząt – żądła z jadem. Choć są one niebezpieczne, warto pamiętać, że pszczoła nigdy nie używa ich bez powodu.

Pszczoły zaczynają wytwarzać jad już dzień po tym, jak wygryza się z komórek. Najwięcej jadu wytwarzają po około dwóch tygodniach od wygryzienia. Wykorzystują do tego dwa gruczoły jadowe, które znajdują się na odwłoku. Gruczoł większy produkuje jad właściwy, a gruczoł mniejszy specjalny płyn, który służy do neutralizowania pozostałości jadu oraz do nawilżania żądła. Pszczoły produkują różne ilości jadu, w zależności od tego, ile spożywają białka. Pobudza ono bowiem aparat jadowy.

Wytwarzanie, a później wykorzystanie jadu pomaga pszczołom w obronie ula przed nieproszonymi osobnikami. Pszczoły walcząc z innymi pszczołami (na przykład podczas rabunku) albo z osami powszechnie korzystają ze swojego aparatu żądłowego. Jednak po wkłuciu żądła i wpuszczeniu jadu mogą je bez problemu wyjąć. Co innego, gdy pszczoła żądli człowieka lub zwierzę – wtedy, owszem, wpuszcza toksynę do organizmu ofiary, ale jednocześnie nie jest w stanie wyjąć  z niej żądła. W ten sposób wyrywa sobie cały aparat żądłowy i ginie.

Jad pszczół po wniknięciu do organizmu ofiary może powodować ból, zaczerwienienie czy obrzęk. W przypadku osób uczulonych może spowodować groźną dla zdrowia reakcję anafilaktyczną. Trzeba jednak pamiętać, że jad z powodzeniem wykorzystywany jest w medycynie naturalnej i pomaga leczyć wiele schorzeń, zwłaszcza różne postacie reumatyzmu i artretyzmu.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Jad pszczeli - artykuły powiązane

Jad pszczeli - zastosowanie, leczenie, właściwości

Jad pszczół i walka z rakiem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16161

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

BeePower! w Polsce i za granicą

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie