Portal Pszczelarski

Pszczeli Port - polski producent węzy pszczelej

Węza pszczela wykonana przez Pszczeli Port | Artykuł sponsorowany

Pszczeli Port węza pszczela producent węzy pszczelej

Kim jesteśmy?

Pszczeli Port to polskie, rodzinne gospodarstwo pasieczne. Od kilku lat również producent węzy pszczelej walcowanej na zimno. Znajdujemy się w centralnym punkcie Lubelszczyzny, jednego z największych skupisk pasiek pszczelich.

Wspólnie z bratem, oprócz produkcji węzy pszczelej, zajmujemy się prowadzeniem pasieki. W miarę rozwoju własnego gospodarstwa, zdecydowaliśmy się na zakup profesjonalnej linii produkcyjnej do wyrobu węzy. Początkowo, produkowaliśmy węzę jedynie na potrzeby naszej pasieki. Swoją działalność, postanowiliśmy poszerzyć o przerób wosku na węzę z powierzonego nam materiału.

Rosnące zainteresowanie dobrą jakością wyrobu przyciągało coraz większą liczbę okolicznych pszczelarzy. Na początku przerabialiśmy wosk pszczelarzom z najbliższych okolic. W tej chwili trafiamy do coraz większego grona odbiorców z całej Polski, zachęcając klientów niską ceną oraz wysoką jakością produktu. Nie zawsze sprawdza się powiedzenie, że za jakość trzeba więcej zapłacić. My jesteśmy tego przykładem. Grono naszych klientów poszerza się z systematycznie.

węza pszczela z firmy Pszczeli Port

Na dzień dzisiejszy nasza oferta skierowana jest do pszczelarzy z całej Polski, ponieważ oferujemy wysyłkę przerobionego produktu prosto do klienta. W naszej firmie przykładamy dużą wagę do indywidualnego podejścia do każdego odbiorcy, staramy się sprostać każdemu zamówieniu.

Jednym z naszych sukcesów, oprócz współpracy z kołami pszczelarskimi, jest zdobycie rynku w Szkocji, gdzie współpracujemy z dużym gospodarstwem pasiecznym.

Jesteśmy otwarci na współpracę z indywidualnymi pszczelarzami, kołami / związkami pszczelarskimi oferując pomoc w zorganizowaniu transportu wosku do nas, od małych ilości do ilości paletowych.

Prowadzimy również sprzedaż samej węzy, lecz sprzedaż ta jest ograniczona ilościowo i jest zależna od tego, ile w danym sezonie skupimy wosku od polskich pszczelarzy.

Proces produkcji węzy w Pszczelim Porcie

Można przyjąć, że cały proces zaczyna się już w domu pszczelarza. To on przygotowuje wosk do przerobu, topi ramki, klaruje wosk, czyści wosk z zanieczyszczeń. Sama produkcja węzy zaczyna się od wysterylizowania wosku i jego klarowaniu przez co najmniej 8 godzin. Następnie wosk jest walcowany na walcach płaskich, w celu uformowania taśmy wosku o grubości 1,3 mm. Kolejnym etapem produkcji jest wytłoczenie komórki pszczelej w wymiarze 5,4 mm. Następnie węza cięta jest na odpowiednie wymiary. W ostatnim etapie węza jest suszona i pakowana. Tak przygotowany produkt trafia do pszczelarzy.

walcowanie wosku pszczelego w firmie Pszczeli Port

Węza pszczela z Pszczelego Portu

Nasza węza produkowana jest metodą walcowania na zimno, co oznacza, że wosk jest formowany już po zastygnięciu. Dzięki temu węza jest bardzo elastyczna, wytrzymała, nie pęka, nie kruszy się. Węza produkowana w naszej firmie posiada standardową komórkę 5,4 mm. Jest to najbardziej popularny oraz optymalny rozmiar do rozwoju rodziny pszczelej.
Grubość węzy możemy dostosować do indywidualnych potrzeb klienta.

Standardowo produkujemy węzę, w której na jeden kilogram przypada następująco:

  • Wielkopolska 16-18 plastrów;
  • Warszawska poszerzona 11-13 plastrów;
  • Warszawska zwykła 16-17 plastrów;
  • Dadant 12-13 plastrów;
  • Langstroth 15-17 plastrów;
  • Ostrowska 19-21 plastrów.

Jako jedyni w Polsce możemy na zamówienie wykonać grubsze plastry, bez dodatkowych kosztów!

Cena węzy pszczelej od Pszczelego Portu

Ceny zaczynają się już od 4,40 zł za kilogram przerobu. Do zapoznania się ze szczegółowym cennikiem zapraszamy na naszą stronę internetową: pszczela-weza.pl Mamy również przygotowaną specjalną ofertę dla kół oraz związków pszczelarskich.

Kontakt telefoniczny 570 315 316

 

Zobacz również:

Galeria węzy pszczelej od firmy Pszczeli Port



Liczba wyświetleń artykułu: 10750

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2019-01-06 11:00:55

Nie znałem tej firmy wcześniej, ale dobrze wiedzieć, że jest wreszcie solidny i elastyczny polski producent węzy.

TadeuszBrzynski 2019-01-17 12:18:41

Trzeba będzie spróbować.

Gustaw 2019-05-18 20:42:05

Polecam piękny kolor i zapach !



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie