Portal Pszczelarski

Jak zaczął hodowlę pszczół?

Artykuł sponsorowany.

hodowla pszczół

Jak zacząć hodowlę pszczół?

W związku z masowym wyginaniem pszczół, miód staje się produktem na wagę złota. Jest on niezwykle przydatny, albowiem używamy go w wieloraki sposób w życiu codziennym. Dzięki temu produktowi możemy w pełni wyeliminować biały cukier z naszej diety. Aby wspomóc rozwój chowu pszczół, a także zapewniać miód swojemu gospodarstwu domowemu, możemy założyć własną pasiekę. Nie jest to takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy odrobina chęci i oszczędności.

Z jakimi kosztami wiąże się założenie pasieki?

Niezależnie czy pszczelarstwo traktujemy jako hobby czy też sposób na życie, wiąże się ono z relatywnie wysokimi kosztami inicjalnymi. Jeśli planujemy założenie domowej pasieki, z pewnością zaczniemy od niewielkiego nakładu. W takim przypadku zdecydujemy się na nie więcej niż dwa bądź trzy ule. Ich zakup oraz wszystkich niezbędnych narzędzi do pozyskiwania miodu, wyniesie nas nie mniej niż 3000 zł. Jeśli nie jesteśmy w posiadaniu takiej kwoty, możemy skorzystać z pożyczek. Znajdziemy tu bogatą ofertę pożyczek krótko, a także długoterminowych. Możemy zastosować filtry, tak aby poddać analizie tylko te, które odpowiadają naszym potrzebom. Jeśli szukamy zobowiązania do kwoty kilku tysięcy złotych, chwilówka będzie dla nas najlepszym rozwiązaniem. Wystarczy jedynie wypełnić krótki wniosek, a nasze konto może zostać zasilone nawet tego samego dnia. Suma, która jest nam niezbędna do rozpoczęcia przygody z pasieką, może zostać pobrana przy zerowym oprocentowaniu. Oznacza to, że będziemy zobowiązani oddać nie więcej niż pożyczyliśmy.

Zastosowanie miodu w życiu codziennym

Miód pozyskany z naszej domowej pasieki może zostać wykorzystany w przeróżny sposób. Najczęściej jest on wykorzystywany w kuchni. Przygotowując wypieki, zastępując nim cukier czy też najzwyczajniej w świecie przygotowując kanapkę z miodem, produkt ten może być używany każdego dnia. Miód to także niezastąpiony element w składzie kosmetyków. Wiele z nich, których funkcją jest nawilżanie czy też odnowa skóry, zawierają w sobie miód. Kolejną zaletą są jego właściwości bakteriobójcze, co pozwala na jego zastosowanie w produktach związanych z leczeniem zmian skórnych, a także zmory wszystkich nastolatków - trądziku. Z tego względu jest często wykorzystywany w zabiegach kosmetycznych mających na celu oczyszczenie cery.
Ma on także szerokie zastosowanie w medycynie. Nie tylko wzmacnia serce, ale także goi rany. Często jego działanie ma dużo lepsze efekty niż niejeden antybiotyk.

Nie tylko miód wytworem pszczół

Warto pamiętać, że w ulu jest dużo więcej skarbów niż miód. Znajdziemy tu także pyłek kwiatowy, którego spożywanie wzmocni nasz układ odpornościowy. Podczas miodobrania, pobiera się także wosk, który stosuje się w kosmetyce, wyrobie farb a także leków. Ostatnim produktem, którego nie można pominąć, jest propolis. Ma on szerokie zastosowanie w farmaceutyce ze względu na silne działanie antybakteryjne.



Liczba wyświetleń artykułu: 3641

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-12-21 16:34:25

Nie ma co ukrywać, że warto zacząć przygodę z pszczołami. To prawdziwy relaks, a przy okazji można też liczyć na gratyfikację finansową i zdrowie :)

Lukasz_Baniak 2018-12-21 17:24:32

Nie jestem zwolennikiem pożyczek, ale jak nie ma się środków na start, aktualna praca nie daje możliwości odłożenia, a na rodzinę i znajomych nie można liczyć, to trzeba sobie jakoś inaczej poradzić, nawet korzystając z oferty pożyczkowej. Cel uświęca środki - to wie każdy :)

sc00bi5 2018-12-22 10:46:56

Widząc nagłówek posta miałem nadzieję na praktyczne informację "jak zacząć hodowlę pszczół", a tutaj rozczarowanie. Połowa artykułu to poradnik jak wziąć kredyt, i to najlepiej chwilówkę. Reszta to pozytywy płynące z takowej hodowli. Jedyna informacja to fakt, że inwestycja kosztuje. Rozumiem zasadę działania artykułów sponsorowanych ale w takim razie artykuł powinien jakoś inaczej zostać nazwany.

blondynekkrk 2019-01-01 14:41:04

Jestem za tym, żeby artykuły sponsorowane były inaczej oznaczane. Może jakiś inny kolor? Pomyślcie nad tym :)



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem