Portal Pszczelarski

Rola feromonów matki pszczelej

Na zdjęciu: matka pszczela pośród pszczół. Źródło zdjęcia: bushfarms.com/images/BlackQueen4.jpg

matka pszczela feromony matki pszczelej feromony pszczół robotnic porozumiewanie się pszczół substancja mateczna gruczoł żuwaczkowy matecznik ratunkowy matecznik rojowy gruczoł kieszonkowy lot godowy

Pszczoły porozumiewają się ze sobą za pomocą specyficznego języka zapachów. Istotną rolę w tej komunikacji pełnią feromony, czyli unikalne substancje zapachowe wytwarzane zarówno przez matkę pszczelą, jak i przez robotnice. Jednak to feromony matki pszczelej mają kluczowe znaczenie dla życia rodziny.

Feromony pełnia kilka istotnych funkcji. Po pierwsze – regulują i utrzymują poczucie wspólnoty pszczół. Bardzo ważnym  feromonem jest substancja mateczna, którą królowa wytwarza przy użyciu swojego gruczołu żuwaczkowego. Feromon ten składa się z wielu substancji organicznych, przede wszystkim kwasów i estrów. Pszczoły robotnice czyszcząc matkę zlizują ten feromon, a następnie podają go dalej innym pszczołom. Jeśli feromonu z różnych powodów zabraknie, pszczoły wyczują to już po kwadransie. Efektem tego może być założenie matecznika ratunkowego lub powstanie matecznika rojowego, gdy wiosną rodzina się powiększa i feromonu nie starcza dla wszystkich pszczół.

Przenoszenie feromonów matki nie tylko scala rodzinę, ale tez wabi pszczoły do rodziny i rójki. Co więcej, hamuje też rozwój narządów płciowych u robotnic. Zauważmy, że dopiero, gdy matki, czyli też feromonów zabraknie, u zwykłych robotnic pojawiają się jajniki. Feromony mają też bardziej użyteczne znaczenie – pobudzają pszczoły do pracy, przede wszystkim do budowy plastrów. Ale to nie wszystko – także określają budowę konkretnych komórek na tych plastrach (trutowych i pszczelich).

Królowa wytwarza też inny rodzaj feromonów – powstają one w gruczołach kieszonkowych, które znajdują się na odwłoku. Te feromony służą do wabienia trutni podczas lotów godowych. Pozwalają tez pszczołom na identyfikowanie własnej matki.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. V, www.modr.pl, 24.10.2014 r.

Zobacz również:

Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy

Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół?

Sposoby porozumiewania się pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11259

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zostań bohaterem pszczół

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Ryż cytrynowy z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych