Portal Pszczelarski

Sposób na wsparcie pszczół w okresie wczesnowiosennym

pszczelarstwo w Polsce rośliny miododajne rośliny pyłkodajne pożytki

Przy końcówce sezonu pszczelarskiego redakcja portalu Moja Wieś, przypomina wszystkim o tym, w jaki sposób już teraz warto zadbać o dobry początek przyszłego sezonu. Zdaniem portalu, najlepszym sposobem na wsparcie pszczół w okresie wczesnowiosennym jest zasadzenie jesienią roślin cebulowych.

Portal Moja Wieś przedstawia trzy - swoim zdaniem - najbardziej korzystne dla pszczół rośliny wczesnowiosenne: śnieżyczkę przebiśnieg, krokusa i cebulice syberyjską. Każda z tych roślin charakteryzuje się kwitnieniem w okresie przedwiośnia i dużą zawartością wartości odżywczych. Redakcja przekonuje, że sadzenie roślin cebulowych to korzyści zarówno dla zapylaczy, jak i dla nas wszystkich. Wskazane rośliny rozwijają się szybko, więc tuż po zakończeniu zimy będziemy mogli cieszyć się widokiem pięknych i kolorowych kwiatów. Rośliny te nadają się do sadzenia w gruncie, jak i w donicach, dzięki czemu z powodzeniem mogą znaleźć się nawet na niewielkim balkonie. 

Jak przekonuje redakcja, wspieranie pszczół - w szczególności w okresie wczesnej wiosny, gdy są osłabione po zimie i muszą nabrać sił do dalszej pracy - jest konieczne. Za naszą pomoc i zaangażowanie, zapylacze odwdzięczą się nam swoją pracą, dzięki której mamy do dyspozycji tak ogromny wachlarz artykułów żywnościowych. Jak czytamy w artykule, aż 90 procent owoców i 4 tysiące odmian warzyw wzrasta i rozwija się dzięki pracy pszczół.

Opracowano na podstawie:

Moja Wieś, Pomóż pszczołom i skorzystaj z ich pracy, https://www.mojawies.pl/artykuly/pokaz/pomoz-pszczolom-i-skorzystaj-z-ich-pracy,6612, Data publikacji: 2018.10.10, Data odczytu: 2018.10.15



Liczba wyświetleń artykułu: 2987

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Dyniowe drożdżowe z awokado

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności