Portal Pszczelarski

Naukowcy po raz kolejny udowadniają szkodliwość neonikotynoidów

pszczelarstwo na świecie neonikotynoidy trzmiel

W najnowszych badaniach przeprowadzonych przez naukowców z USA i Szwajcarii, przedstawiano konkretny mechanizm powodujący degradację zapylaczy w wyniku oddziaływania neonikotynoidów. Badania przeprowadzono na grupie trzmieli z gatunku Bombus impatiens ze wschodniej części USA.

Jak informuje Wyborcza.pl, wyniki eksperymentu zostały opublikowane w jednym z ostatnich numerów czasopisma Science. Badanie polegało na podaniu części z obserwowanych owadów syropu nektarowego skażonego imidakloprydem (środek powszechnie stosowany w rolnictwie i ogrodnictwie). Po wnikliwej obserwacji, uczeni ustalili, że robotnice trzmieli, które karmione były skażonym pokarmem stawały się o wiele mniej aktywne, trzymały się na obrzeżach gniazda, a także gorzej opiekowały się larwami. Zauważono również spadek temperatury w gniazdach, co prawdopodobnie spowodowane było mniejszą aktywnością części osobników.

Jak podkreśla prof. Nigel E. Raine, dotychczasowe badania skupiają się w znacznej mierze na pszczołach miodnych, które są wyjątkowo społecznym gatunkiem. Zdaniem naukowca, inne gatunki zapylaczy - szczególnie te, które nie tworzą dużych roi lub żyją samotnie - są o wiele bardziej narażone na skutki działania neonikotynoidów. Zapylacze, które nie przebywają w dużych skupiskach, same zajmują się swoimi larwami, a w sytuacji, gdy narażone są na szkodliwe działanie środków trujących, giną zarówno one, jak i ich larwy.

Badania przeprowadzone przez naukowców z USA i Szwajcarii są kolejnym dowodem na bardzo niekorzystne działanie wielu neonikotynoidów. Znaczna część z tych substancji działa w perspektywie czasu, owady nie są zabijane od razu, ale działanie neonikotynoidów jest bardzo destrukcyjne dla całego gatunku.

Opracowano na podstawie:

Wyborcza.pl, Zabijamy pszczoły. Kolejne badanie obwinia neonikotynoidy – najczęściej używane pestycydy., http:.//wyborcza.pl/7,75400,24143073,neonikotynoidy-rozbijaja-wspolnote-pszczol.html, Data publikacji: 2018.11.08, Data odczytu: 2018.11.08



Liczba wyświetleń artykułu: 1641

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Piernik sułtański

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku