Portal Pszczelarski

Czy propolis i miód wyleczą guza mózgu?

apiterapia propolis propolis a guz mózgu

Zespół profesor Marii Borawskiej z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku od wielu lat prowadzi badania dotyczące wpływu produktów pszczelich w terapii glejaka mózgu. Naukowcy wykazali, iż propolis jest w stanie hamować rozwój guza mózgu. Do tej pory udało się już wprowadzić suplement diety na bazie produktów pszczelich. Dalsze badania są w toku.

Z relacji koordynatorki badań, prof. Borawskiej, wynika, iż głównym celem badaczy jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie: "Czy naturalne produkty pszczele, spożywane przez pacjentów z glejakami mózgu, mogą wpływać na efekty ich terapii?". Ogólne, dobroczynne właściwości miodów i produktów pszczelich są szeroko znane. Naukowcy chcieli jednak dokładnie zbadać wpływ poszczególnych produktów na rozwój glejaka wielopostaciowego. Badania przyniosły wyjątkowo pozytywne wyniki.

Jak podaje portal Nauka w Polsce, największą zdolnością do niszczenia szkodliwych komórek nowotworowych wykazały się: ekstrakt z propolisu i naturalne miody pszczele, a w szczególności miód gryczany i miód wielokwiatowy ciemny. Profesor Borawska zaznaczyła jednak, że badania były przeprowadzane w warunkach laboratoryjnych i nie można na ich podstawie jednoznacznie potwierdzić, że produkty pszczele będą miały działanie przeciwnowotworowe w organizmie człowieka. Pocieszający jest jednak fakt, iż zespół z Białegostoku otrzymał zgodę Komisji Etycznej na prowadzenie badań wśród osób chorych na glejaka. Pacjentom oferowany jest suplement diety – PPE 1400, będący mieszaniną ekstraktu z propolisu i miodu pszczelego. Efekty tych badań będą na pewno znaczące w dalszym rozwoju terapii guza mózgu.

Co więcej, w trakcie eksperymentów przeprowadzanych przez zespół polskich naukowców wykazano wpływ intraktu z dziurawca połączonego z propolisem na komórki glejaka. Wyniki sugerują, iż ta mieszanina może mieć hamujący wpływ na tego typu komórki nowotworowe.

Ważnym podkreślenia jest również fakt, iż – jak dowodzą badania – przeciwnowotworowe działanie produktów pszczelich jest bardzo ulotne. Nadmiar zanieczyszczeń w postaci kadmu czy ołowiu powoduje zniwelowanie tych właściwości. Profesor Borawska stworzyła również specjalną listę 15 charakterystycznych cech dobrego miodu i zapowiada, że niedługo każdy konsument w łatwy i tani sposób będzie miał możliwość weryfikacji kupowanego produktu.

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe – wskazują polskie badania, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C31682%2Cpropolis-moze-miec-dzialanie-przeciwnowotworowe-wskazuja-polskie-badania, Data publikacji: 2018.11.08, Data odczytu: 2018.11.08



Liczba wyświetleń artykułu: 8795

Komentarze z forum pszczelarskiego

Sas 2018-11-16 17:45:07

Co najmniej od 1989 roku w Polsce - pewnie wcześniej - wiadomo, że kit pszczeli ma właściwości hamujące - "usypiające" wzrost, rozwój żywych i chcących się rozwijać organizmów. Przykład ziemniaka w ulu. Czy nalewka z dziurawca a może z żeńszenia? w połączeniu z kitem usypia komórki glejaka? Jest na to szansa. Informacja w tekście jest niedokładna, niewyczerpująca - czy tylko z dziurawca a z nagietka już nie? Sądzę, że warto to wiedzieć albo podkreślać w pisaniu - no, chyba, że chodzi o pisanie. Jak tak, to można ze skazą moralną, która tylko w duszy autora będzie odczuwalna. Dobrego - d. Sas

banan 2018-11-17 07:09:57

sas, ten artykul jest w kategorii newsow. mysle, ze jest to nieco krzywdzace dla autora, gdy wypisuje sie w komentarzu niewyczerpanie tematu, gdzie tekst przeciez nie ma byc (z samej definicji) praca naukowa poruszajaca wyjasniajaca wszystko to, czego dotyczy. osobiscie jednak dziekuje ci za twoja wypowiedz, bo nie wiedzialem o wlasciwosciach nagietka. musze o tym poczytac. pozdrawiam

mati 2018-11-19 18:08:14

moim zdaniem propolis jest jeszcze bardzo nieodkryty i jeszcze duzo razy sie sdziwimy jak to jest warzny produkt przczeli i jakie ma dobre wlasciwosci



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Pancakes cytrynowe z miodem

Marchewkowe naleśniki z miodem