Portal Pszczelarski

Mieleccy pszczelarze podsumowują sezon 2017/2018

pszczelarstwo podkarpackie Powiatowe Koło Pszczelarzy w Mielcu Elżbieta Flis podsumowanie sezonu 2018

Dobiegający końca sezon dla większości pszczelarzy w powiecie mieleckim należy uznać za udany. Poza kilkoma aktami wandalizmu czy kradzieży oraz oczywiście chorobami, które niestety w powiecie wystąpiły, mieleccy pszczelarze – zdaniem Elżbiety Flis, prezesa Powiatowego Koła Pszczelarzy w Mielcu - nie mają w tym roku na co narzekać.

Pomimo tego, że ogólnie rzecz ujmując jest wiele powodów do radości, to Pani prezes zwraca uwagę na kilka aktualnych zagrożeń dla pszczół. Po pierwsze, pszczelarstwo zaczyna być modne. Bezsprzecznie jest to zjawisko, z którego należy się cieszyć, jednak młodzi pszczelarze, którzy dopiero rozpoczynają hodowlę, muszą być przygotowani zarówno na wzloty, jak i na upadki. Elżbieta Flis podkreśla, że choć dobre przygotowanie pszczół do zimowli jest niezwykle ważne, to nie zawsze daje gwarancję przeżycia rodzin. Jest też wiele innych aspektów, które wpływają na ilość zebranego w danym sezonie miodu, dlatego też początkujący pszczelarze muszą sobie zdawać sprawę z zalet i wad prowadzenia pasieki, by nie stało się to jedynie jednosezonowym kaprysem.

Coraz większym problemem jest także wandalizm. Zwykle przybiera on formę zupełnie nieuzasadnionej agresji wobec pszczół, ale coraz częściej jest to niestety efekt celowego działania innych pszczelarzy. Jak informuje prezes, w tym sezonie, zdarzały się przypadki przewróconych uli czy przytrutych pszczół. Brak różnorodności w pożytkach oraz wysoka chemizacja w rolnictwie także są elementami, które utrudniają pszczołom funkcjonowanie.

Te wszystkie zagadnienia są podstawą do tworzenia planu szkoleń na okres jesienno-zimowy. Czas, kiedy pszczoły zimują, jest okazją do pogłębiania wiedzy i rozwoju dla pszczelarza. Powiatowe Koło Pszczelarzy w Mielcu planuje częste spotkania i pomoc, dla wszystkich nowych i starych członków.

Opracowano na podstawie:

Korso, To był niezły sezon dla pszczelarzy, http://www.korso.pl/kat-154,a,4809,to-byl-niezly-sezon-dla-pszczelarzy.html, Data publikacji: 2018.10.03, Data odczytu: 2018.10.06



Liczba wyświetleń artykułu: 1276

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-10-28 12:28:28

Ten sezon należy do wyjątkowo udanych. Chyba wszyscy się z tym zgodzą :)



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Kurczak w różowej marynacie