Portal Pszczelarski

XIV Podkarpackie Święto Miodu w Rzeszowie - relacja

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Wacław Piędel XIV Podkarpackie Święto Miodu w Rzeszowie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Józef Garbacz Paweł Grzywacz Małgorzata Sudoł Elżbieta Grzywacz Tadeusz Dylon

W dniu 29.09.2018 r. w urzędzie marszałkowskim w Rzeszowie odbyło się XIV Podkarpackie Święto Miodu, w którym udział wzięli również członkowie Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu. Jak co roku uczestnicy wydarzenia skupili się na podsumowaniu zbiorów miodu i rozwiązaniu konkursów.

W konkursie na najlepszą pasiekę Podkarpacia 2018 wśród wyróżnionych znalazły się pasieki:

  • Józefa Garbacza z Wólki Tanewskiej,
  • Pawła Grzywacza z Wólki Tanewskiej i
  • Wacława Piędla z Bielińca.

W kategorii "Producenci Miodów Pitnych i Nalewek Miodnych" I miejsce zdobyła nalewka z czarnej porzeczki z miodem i trójniakiem Małgorzaty Sudoł z Bielińca. Wśród wyróżnionych nalewek znalazła się także miodówka korzenna Wacława Piędla z Bielińca.

Wyróżnienie za miód nawłociowy w konkursie pt. "Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów" otrzymali państwo Elżbieta i Paweł Grzywacz.

Wszyscy spośród nagrodzonych i wyróżnionych osób są członkami Regionalnego Koła Pszczelarskiego BARĆ w Bielińcu. Koła, które aktualnie zrzesza 32 członków z gmin: Ulanów, Harasiuki, Krzeszów, Jarocin i Nisko.

Dyplomy wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym osobom wręczali: Krystyna Wróblewska, poseł na Sejm RP, Mieczysław Miazga, Piotr Pilch, członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego, Jerzy Cypryś, przewodniczący Sejmiku Wojewódzkiego i Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego.

Impreza przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze. Organizatorzy już zapowiedzieli kolejną edycję w 2019 roku!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1611

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Piernik sułtański

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem