Portal Pszczelarski

XIV Podkarpackie Święto Miodu w Rzeszowie - relacja

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Wacław Piędel XIV Podkarpackie Święto Miodu w Rzeszowie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Józef Garbacz Paweł Grzywacz Małgorzata Sudoł Elżbieta Grzywacz Tadeusz Dylon

W dniu 29.09.2018 r. w urzędzie marszałkowskim w Rzeszowie odbyło się XIV Podkarpackie Święto Miodu, w którym udział wzięli również członkowie Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu. Jak co roku uczestnicy wydarzenia skupili się na podsumowaniu zbiorów miodu i rozwiązaniu konkursów.

W konkursie na najlepszą pasiekę Podkarpacia 2018 wśród wyróżnionych znalazły się pasieki:

  • Józefa Garbacza z Wólki Tanewskiej,
  • Pawła Grzywacza z Wólki Tanewskiej i
  • Wacława Piędla z Bielińca.

W kategorii "Producenci Miodów Pitnych i Nalewek Miodnych" I miejsce zdobyła nalewka z czarnej porzeczki z miodem i trójniakiem Małgorzaty Sudoł z Bielińca. Wśród wyróżnionych nalewek znalazła się także miodówka korzenna Wacława Piędla z Bielińca.

Wyróżnienie za miód nawłociowy w konkursie pt. "Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów" otrzymali państwo Elżbieta i Paweł Grzywacz.

Wszyscy spośród nagrodzonych i wyróżnionych osób są członkami Regionalnego Koła Pszczelarskiego BARĆ w Bielińcu. Koła, które aktualnie zrzesza 32 członków z gmin: Ulanów, Harasiuki, Krzeszów, Jarocin i Nisko.

Dyplomy wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym osobom wręczali: Krystyna Wróblewska, poseł na Sejm RP, Mieczysław Miazga, Piotr Pilch, członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego, Jerzy Cypryś, przewodniczący Sejmiku Wojewódzkiego i Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego.

Impreza przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze. Organizatorzy już zapowiedzieli kolejną edycję w 2019 roku!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2413

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.