Portal Pszczelarski

Fundacja Łąka kandydatem do głównej nagrody Smogathonu 2018

pszczelarstwo w Polsce Fundacja Łąka Smogathon

Fundacja Łąka ma duże szanse na zdobycie głównej nagrody w międzynarodowym konkursie Smogathon. Dzikie miejskie łąki kwietne rywalizują w tym roku z inicjatywami z całego świata. Trzy najlepsze projekty otrzymają nagrody pieniężne w wysokości do 15 tysięcy dolarów.

Smogathon to inicjatywa, która powstała w wyniku zaangażowania czwórki osób z Krakowa. Celem założycieli jest przede wszystkim wspieranie nowatorskich inicjatyw i projektów z całego świata, które w jakikolwiek sposób walczą z zanieczyszczeniem powietrza. Analizowane projekty są sprawdzane przez grono ekspertów, które z szeregu wytypowanych inicjatyw wybiera najlepsze przedsięwzięcia. Zwycięzcy otrzymują nagrody pieniężne, które są dla nich szansą na szybszy rozwój.

Do grona pretendentów do głównej nagrody Smogathonu dołączyła w tym roku warszawska Fundacja Łąka. Fundacja ta zajmuje się między innymi zakładaniem i promowaniem łąk kwietnych w przestrzeni miejskiej. Efekt działań tej organizacji widać już w kilku miastach Polski, takich jak: Warszawa, Kraków, Gorzów czy Słupsk. Jak przekonują aktywiści z Fundacji Łąka, dziko rosnące kwiaty i niekoszone łąki stanowią idealną bazę pożytkową dla zapylaczy, schronieniem dla wszelkich owadów, a także doskonałym sposobem na walkę ze smogiem w mieście.

Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 19 listopada 2018 r. w Krakowie.

Opracowano na podstawie:

Centrum Prasowe, Fundacja Łąka wspierana przez polskich cydrowników walczy o nagrodę w Smogathonie 2018, http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news/info/127655,25,fundacja-laka-wspierana-przez-polskich-cydrownikow-walczy-o-nagrode-w-smogathonie-2018-(centrum-pras, Data publikacji: 2018.09.25, Data odczytu: 2018.09.25



Liczba wyświetleń artykułu: 1295

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem