Portal Pszczelarski

Pyłek słonecznika może być leczniczy dla pszczół i trzmieli

pszczelarstwo w Polsce pyłek słonecznika słonecznik zdrowie pszczół

Badania wykazały, że trzmiele oraz pszczoły miodne, karmione pyłkiem słonecznika wykazują znacznie niższy wskaźnik infekcji konkretnymi patogenami. Badania te dają nadzieję na nowy, łatwiejszy sposób dbania o zdrowie pszczół. Konieczne są jednak kolejne badania, żeby uściślić aktualną hipotezę.

Badania przeprowadzone przez naukowców z North Carolina State University i University of Massachusetts Amherst wykazały, iż pyłek słonecznika zmniejsza zainfekowanie badanych owadów określonymi patogenami. Analizę przeprowadzono na pszczołach i trzmielach. Podczas eksperymentów badano zarówno wpływ pyłku słonecznika, jak i innych pyłków kwiatowych na pszczoły miodne zakażone patogenami. Najwyższe wskaźniki zaniżenia śmiertelności wykazano u trzmieli, a czynnikiem wpływającym okazał się jedynie pyłek słonecznikowy.

Naukowcy zaznaczają, iż pyłek słonecznikowy nie może być traktowany jako główny składnik diety pszczół, ponieważ ma zbyt niską zawartość białka i niektórych aminokwasów. Idealne sprawdzi się on jako dodatek do zróżnicowanej diety.

Jak informują eksperci, dalsze badania mają wykazać konkretny sposób działania pyłku i wyjaśnić, czy jest on substancją wspierającą naturalne mechanizmy obronne pszczół, czy po prostu sam oddziałuje na analizowane patogeny.

Opracowano na podstawie:

Science Daily, Sunflower pollen Has medicinal, protective effects on bees, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180926082721.htm, Data publikacji: 2018.09.26, Data odczytu: 2018.09.26

Czytaj również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis



Liczba wyświetleń artykułu: 5760

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016