Portal Pszczelarski

Glifosat niebezpieczny dla pszczół. Potwierdzają to kolejne badania

pszczelarstwo w Polsce glifosat Roundup

W 2017 roku skończyła się licencja na stosowanie glifosatu w Europie. Komisja Europejska, chciała jej przedłużenia na kolejne 15 lat, jednak ostatecznie dokonano zezwolenia na stosowanie tego środka jedynie do 2022 roku. Ma być to czas na stopniowe wycofywanie go z rynku. Zgodnie z najnowszymi badaniami ten popularny herbicyd, jest wyjątkowo niebezpieczny dla pszczół, ponieważ niszczy występujące w ich jelitach bakterie. Badania zostały opublikowane przez University of Texas w Austin.

Jak czytamy na portalu ekologia.pl, do tej pory funkcjonowało ogólne przekonanie, iż glifosat oddziałuje jedynie na rośliny i nie jest toksyczny dla zwierząt. Dzięki badaniom przeprowadzonym przez zespół naukowców udowodniono, ze pszczoły, które były wystawione na działanie tej substancji, straciły część pożytecznych bakterii znajdujących się w ich jelitach, a tym samym stały sie bardziej podatne na wszelkiego rodzaju infekcje.

Badania naukowców były przeprowadzone w warunkach powszechnie występującego stężenia glifosatu i już po trzech dniach można było zauważyć negatywne skutki jego działania. Opublikowane na lamach czasopisma "Proceedings of national academy of science" badania, są przełomowe, ponieważ stanowią niezbity dowód na to, że pszczoły są narażone na o wiele więcej negatywnych czynników niż sądzono do tej pory.

Spór co do wpływu glifosatu na ludzi i owady trwa już od kilku lat. Najnowsze badania, nie tylko te dotyczące zapylaczy, potwierdzają obawy i twierdzenia tych, którzy od lat żądają wycofania go z użycia. Warto zaznaczyć, że niektóre kraje, jak na przykład Czechy, powoli wprowadzają przepisy eliminujące całkowicie ten środek z ogólnego stosowania w przemyśle.

Opracowano na podstawie:

Ekologia.pl, Glifosat zabija pszczoły, https://www.ekologia.pl/wiadomosci/srodowisko/glifosat-zabija-pszczoly,24432.html, Data publikacji: 2018.09.25, Data odczytu: 2018.09.26

Czytaj również:

Miód i wosk z toksycznym glifosatem



Liczba wyświetleń artykułu: 1346

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem