Portal Pszczelarski

Rój pszczół zachowuje się podobnie do ludzkiego mózgu

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA rój roje pszczół

Zachowanie pszczelego roju ciekawi naukowców od wielu lat. Do tej pory nie udało się do końca przeanalizować w jaki dokładnie sposób działają pszczoły, aby dostosować się do zmieniających się warunków otoczenia. Naukowcy z Harvardu podjęli kolejną próbę rozwiązania tej zagadki. Wyniki ich eksperymentu zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature Physics".

Eksperyment polegał na zamknięciu roju pszczół miodnych w niewielkiej przeźroczystej skrzynce z ruchomym sufitem. Naukowcy poruszali w ten sposób podłożem, na którym przysiadły pszczoły i obserwowali ich zachowanie. Zmieniano częstotliwość, długość i amplitudę drgań.

Okazało się, że pszczoły zmieniały swoje położenie poprzez spłaszczenie stworzonego stożka, tym samym same dostosowywały obciążenia, jakie musiały znosić niektóre z owadów, co sprawiało, że rój był bardziej stabilny. Dokładne analizy oraz szczegółowe wyliczenia prowadzone przez naukowców dały podstawę do stwierdzenia, iż zachowania pszczół tworzących rój są bardzo podobne do działania neuronów w ludzkim mózgu. 

Opracowano na podstawie:

Gazeta Wyborcza, Oto jak rój pszczół dostosowuje się do otoczenia, http://wyborcza.pl/7,75400,23930923,oto-jak-roj-pszczol-dostosowuje-sie-do-otoczenia.html, Data publikacji: 2018.09.17, Data odczytu: 2018.09.29

Nature Physics, Collective mechanical adaptation of honeybee swarms, https://www.nature.com/articles/s41567-018-0262-1, Data publikacji: 2018.09.17, Data odczytu: 2018.09.29



Liczba wyświetleń artykułu: 2249

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Domowa musztarda z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Chaber nadreński – roślina miododajna

Komu potrzebna jest pszczoła miodna?

Co robić gdy wystąpi rabunek w ulu?

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie