Portal Pszczelarski

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie - relacja

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie XIX Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie Mariusz Łaskarzewski

W Przemkowie, już po raz trzydziesty szósty odbyły się Ogólnopolskie Dni Pszczelarza. Impreza została połączona z XIX Świętem Miodu i Wina. W Przemkowie nie zabrakło ani wystawców, ani konsumentów. Goście przybyli z całej Polski.

W dniach 29-30 września 2018 roku, w Przemkowie, niewielkim mieście w województwie dolnośląskim, wszyscy mieszkańcy i turyści mieli okazje skosztować niesamowitej ilości różnorodnych miodów. Jak czytamy na portalu Region Fan, chętnych do zakupów i degustacji nie brakowało. Nie brakowało również stoisk. Pszczelarze zaprezentowali całą gamę przeróżnych smaków. Od miodów wrzosowych, przez lipowe, gryczane, aż po fasolowy.

Ten ostatni rodzaj miodu wyjątkowo zachwycił zebranych. Ten nietypowy rodzaj powstaje z fasoli "Jaś". Jak opowiedział Mariusz Łaskarzewski, miód ten jest delikatnie kwaskowy w smaku i po krystalizacji przybiera kremowo-biały kolor. Podobno działa on bardzo dobrze na układ krwionośny, wspomaga prace serca, układu odpornościowego i trawiennego.

Nie tylko miód fasolowy cieszył się zainteresowaniem podczas imprezy. Do Przemkowa co roku przyjeżdżają konsumenci, by zaopatrzyć się w jak najlepsze produkty. Wiele osób robi tu, właśnie w trakcie tej corocznej imprezy, zapasy na cały rok. I tym razem nie zabrakło gości z całej Polski, którzy przyjechali do Przemkowa specjalnie wyjątkowych miodów i wina.

Opracowano na podstawie:

Region Fan, Tłumy na święcie miodu i wina w Przemkowie, regionfan.pl/tlumy-swiecie-miodu-wina-przemkowie-foto/, Data publikacji: 2018.09.30, Data odczytu: 2018.10.01

Zobacz również:

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza



Liczba wyświetleń artykułu: 1232

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład