Portal Pszczelarski

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie - relacja

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie XIX Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie Mariusz Łaskarzewski

W Przemkowie, już po raz trzydziesty szósty odbyły się Ogólnopolskie Dni Pszczelarza. Impreza została połączona z XIX Świętem Miodu i Wina. W Przemkowie nie zabrakło ani wystawców, ani konsumentów. Goście przybyli z całej Polski.

W dniach 29-30 września 2018 roku, w Przemkowie, niewielkim mieście w województwie dolnośląskim, wszyscy mieszkańcy i turyści mieli okazje skosztować niesamowitej ilości różnorodnych miodów. Jak czytamy na portalu Region Fan, chętnych do zakupów i degustacji nie brakowało. Nie brakowało również stoisk. Pszczelarze zaprezentowali całą gamę przeróżnych smaków. Od miodów wrzosowych, przez lipowe, gryczane, aż po fasolowy.

Ten ostatni rodzaj miodu wyjątkowo zachwycił zebranych. Ten nietypowy rodzaj powstaje z fasoli "Jaś". Jak opowiedział Mariusz Łaskarzewski, miód ten jest delikatnie kwaskowy w smaku i po krystalizacji przybiera kremowo-biały kolor. Podobno działa on bardzo dobrze na układ krwionośny, wspomaga prace serca, układu odpornościowego i trawiennego.

Nie tylko miód fasolowy cieszył się zainteresowaniem podczas imprezy. Do Przemkowa co roku przyjeżdżają konsumenci, by zaopatrzyć się w jak najlepsze produkty. Wiele osób robi tu, właśnie w trakcie tej corocznej imprezy, zapasy na cały rok. I tym razem nie zabrakło gości z całej Polski, którzy przyjechali do Przemkowa specjalnie wyjątkowych miodów i wina.

Opracowano na podstawie:

Region Fan, Tłumy na święcie miodu i wina w Przemkowie, regionfan.pl/tlumy-swiecie-miodu-wina-przemkowie-foto/, Data publikacji: 2018.09.30, Data odczytu: 2018.10.01

Zobacz również:

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza



Liczba wyświetleń artykułu: 1178

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku