Portal Pszczelarski

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie - relacja

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie XIX Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie Mariusz Łaskarzewski

W Przemkowie, już po raz trzydziesty szósty odbyły się Ogólnopolskie Dni Pszczelarza. Impreza została połączona z XIX Świętem Miodu i Wina. W Przemkowie nie zabrakło ani wystawców, ani konsumentów. Goście przybyli z całej Polski.

W dniach 29-30 września 2018 roku, w Przemkowie, niewielkim mieście w województwie dolnośląskim, wszyscy mieszkańcy i turyści mieli okazje skosztować niesamowitej ilości różnorodnych miodów. Jak czytamy na portalu Region Fan, chętnych do zakupów i degustacji nie brakowało. Nie brakowało również stoisk. Pszczelarze zaprezentowali całą gamę przeróżnych smaków. Od miodów wrzosowych, przez lipowe, gryczane, aż po fasolowy.

Ten ostatni rodzaj miodu wyjątkowo zachwycił zebranych. Ten nietypowy rodzaj powstaje z fasoli "Jaś". Jak opowiedział Mariusz Łaskarzewski, miód ten jest delikatnie kwaskowy w smaku i po krystalizacji przybiera kremowo-biały kolor. Podobno działa on bardzo dobrze na układ krwionośny, wspomaga prace serca, układu odpornościowego i trawiennego.

Nie tylko miód fasolowy cieszył się zainteresowaniem podczas imprezy. Do Przemkowa co roku przyjeżdżają konsumenci, by zaopatrzyć się w jak najlepsze produkty. Wiele osób robi tu, właśnie w trakcie tej corocznej imprezy, zapasy na cały rok. I tym razem nie zabrakło gości z całej Polski, którzy przyjechali do Przemkowa specjalnie wyjątkowych miodów i wina.

Opracowano na podstawie:

Region Fan, Tłumy na święcie miodu i wina w Przemkowie, regionfan.pl/tlumy-swiecie-miodu-wina-przemkowie-foto/, Data publikacji: 2018.09.30, Data odczytu: 2018.10.01

Zobacz również:

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza



Liczba wyświetleń artykułu: 1129

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja