XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie - relacja
W Przemkowie, już po raz trzydziesty szósty odbyły się Ogólnopolskie Dni Pszczelarza. Impreza została połączona z XIX Świętem Miodu i Wina. W Przemkowie nie zabrakło ani wystawców, ani konsumentów. Goście przybyli z całej Polski.
W dniach 29-30 września 2018 roku, w Przemkowie, niewielkim mieście w województwie dolnośląskim, wszyscy mieszkańcy i turyści mieli okazje skosztować niesamowitej ilości różnorodnych miodów. Jak czytamy na portalu Region Fan, chętnych do zakupów i degustacji nie brakowało. Nie brakowało również stoisk. Pszczelarze zaprezentowali całą gamę przeróżnych smaków. Od miodów wrzosowych, przez lipowe, gryczane, aż po fasolowy.
Ten ostatni rodzaj miodu wyjątkowo zachwycił zebranych. Ten nietypowy rodzaj powstaje z fasoli "Jaś". Jak opowiedział Mariusz Łaskarzewski, miód ten jest delikatnie kwaskowy w smaku i po krystalizacji przybiera kremowo-biały kolor. Podobno działa on bardzo dobrze na układ krwionośny, wspomaga prace serca, układu odpornościowego i trawiennego.
Nie tylko miód fasolowy cieszył się zainteresowaniem podczas imprezy. Do Przemkowa co roku przyjeżdżają konsumenci, by zaopatrzyć się w jak najlepsze produkty. Wiele osób robi tu, właśnie w trakcie tej corocznej imprezy, zapasy na cały rok. I tym razem nie zabrakło gości z całej Polski, którzy przyjechali do Przemkowa specjalnie wyjątkowych miodów i wina.
Opracowano na podstawie:
Region Fan, Tłumy na święcie miodu i wina w Przemkowie, regionfan.pl/tlumy-swiecie-miodu-wina-przemkowie-foto/, Data publikacji: 2018.09.30, Data odczytu: 2018.10.01
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 1536
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!