Portal Pszczelarski

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie - relacja

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza w Przemkowie XIX Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie Mariusz Łaskarzewski

W Przemkowie, już po raz trzydziesty szósty odbyły się Ogólnopolskie Dni Pszczelarza. Impreza została połączona z XIX Świętem Miodu i Wina. W Przemkowie nie zabrakło ani wystawców, ani konsumentów. Goście przybyli z całej Polski.

W dniach 29-30 września 2018 roku, w Przemkowie, niewielkim mieście w województwie dolnośląskim, wszyscy mieszkańcy i turyści mieli okazje skosztować niesamowitej ilości różnorodnych miodów. Jak czytamy na portalu Region Fan, chętnych do zakupów i degustacji nie brakowało. Nie brakowało również stoisk. Pszczelarze zaprezentowali całą gamę przeróżnych smaków. Od miodów wrzosowych, przez lipowe, gryczane, aż po fasolowy.

Ten ostatni rodzaj miodu wyjątkowo zachwycił zebranych. Ten nietypowy rodzaj powstaje z fasoli "Jaś". Jak opowiedział Mariusz Łaskarzewski, miód ten jest delikatnie kwaskowy w smaku i po krystalizacji przybiera kremowo-biały kolor. Podobno działa on bardzo dobrze na układ krwionośny, wspomaga prace serca, układu odpornościowego i trawiennego.

Nie tylko miód fasolowy cieszył się zainteresowaniem podczas imprezy. Do Przemkowa co roku przyjeżdżają konsumenci, by zaopatrzyć się w jak najlepsze produkty. Wiele osób robi tu, właśnie w trakcie tej corocznej imprezy, zapasy na cały rok. I tym razem nie zabrakło gości z całej Polski, którzy przyjechali do Przemkowa specjalnie wyjątkowych miodów i wina.

Opracowano na podstawie:

Region Fan, Tłumy na święcie miodu i wina w Przemkowie, regionfan.pl/tlumy-swiecie-miodu-wina-przemkowie-foto/, Data publikacji: 2018.09.30, Data odczytu: 2018.10.01

Zobacz również:

XXXVI Ogólnopolskie Dni Pszczelarza



Liczba wyświetleń artykułu: 1645

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Marchewkowe naleśniki z miodem

Naleśniki bananowe z miodem

Miodowa owsianka

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem