Portal Pszczelarski

Udane miodobranie w miejskiej pasiece w Krakowie 2018

pszczelarstwo małopolskie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie sezon pszczelarski 2018 Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Krakowie

Tegoroczne zbiory miodu w pasiece Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie można uznać za wyjątkowo udane. Udało się zebrać prawie 280 kilogramów miodu! Władze uczelni planują powiększenie pasieki.

Jak informuje Nauka w Polsce, pasieka na terenie Akademii funkcjonuje od 2016 roku, w tym momencie znajduje się tam osiem uli, w których mieszka łącznie aż 550 tysięcy pszczół. Pszczołami opiekują się zarówno profesjonalni pszczelarze, jak i pracownicy, którzy ukończyli specjalny kurs. Władze Akademii zawsze podkreślają jak ważne są dla nich umiejętności osób opiekujących się pszczołami, dlatego też współpraca z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Krakowie jest w tym aspekcie niezbędna.

Pozyskany w pasiece miód to głównie miód akacjowy, lipowy i spadziowy. Opiekunowie pszczół cieszą się wyjątkowo z faktu, iż z nowych trzech uli (postawionych w pasiece dopiero w 2018 roku) udało się zebrać aż 80 kilogramów miodu.

W związku z ewidentnym sukcesem przedsięwzięcia oraz pozytywnym przyjęciem pszczół przez okolicznych mieszkańców oraz studentów, władze uczelni mają zamiar powiększyć pasiekę o kolejnych 10 uli. Według planu, miałyby one stanąć na terenie Miasteczka Studenckiego.

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Kraków/Prawie 280 kg miodu zebrano z pasiek AGH, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C30979%2Ckrakow-prawie-280-kg-miodu-zebrano-z-pasiek-agh.html, Data publikacji: 2018.09.2018, Data odczytu: 2018.09.15



Liczba wyświetleń artykułu: 1311

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie