Portal Pszczelarski

Udane miodobranie w miejskiej pasiece w Krakowie 2018

pszczelarstwo małopolskie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie sezon pszczelarski 2018 Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Krakowie

Tegoroczne zbiory miodu w pasiece Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie można uznać za wyjątkowo udane. Udało się zebrać prawie 280 kilogramów miodu! Władze uczelni planują powiększenie pasieki.

Jak informuje Nauka w Polsce, pasieka na terenie Akademii funkcjonuje od 2016 roku, w tym momencie znajduje się tam osiem uli, w których mieszka łącznie aż 550 tysięcy pszczół. Pszczołami opiekują się zarówno profesjonalni pszczelarze, jak i pracownicy, którzy ukończyli specjalny kurs. Władze Akademii zawsze podkreślają jak ważne są dla nich umiejętności osób opiekujących się pszczołami, dlatego też współpraca z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Krakowie jest w tym aspekcie niezbędna.

Pozyskany w pasiece miód to głównie miód akacjowy, lipowy i spadziowy. Opiekunowie pszczół cieszą się wyjątkowo z faktu, iż z nowych trzech uli (postawionych w pasiece dopiero w 2018 roku) udało się zebrać aż 80 kilogramów miodu.

W związku z ewidentnym sukcesem przedsięwzięcia oraz pozytywnym przyjęciem pszczół przez okolicznych mieszkańców oraz studentów, władze uczelni mają zamiar powiększyć pasiekę o kolejnych 10 uli. Według planu, miałyby one stanąć na terenie Miasteczka Studenckiego.

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Kraków/Prawie 280 kg miodu zebrano z pasiek AGH, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C30979%2Ckrakow-prawie-280-kg-miodu-zebrano-z-pasiek-agh.html, Data publikacji: 2018.09.2018, Data odczytu: 2018.09.15



Liczba wyświetleń artykułu: 1803

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Banan w cieście

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę