Portal Pszczelarski

Amerykańska pasieka wojskowa na terenie Niemiec

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczelarstwo w Niemczech pasieka wojskowa Klub Pszczelarski Ansbach

Na terenie amerykańskiej bazy wojskowej, znajdującej się w okolicy niemieckiego miasteczka Ansbach, powstała niewielka pasieka. Ma być to nie tylko miejsce produkcji miodu dla amerykańskich żołnierzy, ale przede wszystkim sposób edukacji okolicznej młodzieży oraz szansa dla okolicznej roślinności.

"Wojskowa" mini pasieka składa się z trzech uli, w których mieszka łącznie 30 tysięcy pszczół. Ta niewielka ilość owadów ma być zalążkiem większego przedsięwzięcia. Jak czytamy na portalu Stars and Stripes, celem inicjatorów przedsięwzięcia jest przede wszystkim edukacja młodzieży oraz promocja miasteczka. Ponadto regionalny klub pszczelarski ma nadzieję na pozytywne efekty ekologiczne, jakie płyną z posiadania pszczół w okolicy, a konkretnie na rozwój roślinności.

Inicjatorami akcji był przede wszystkim Klub Pszczelarski Ansbach, w którego skład wchodzą zarówno mieszkańcy, jak i amerykańscy wojskowi (weteranie, pracownicy bazy czy członkowie ich rodzin).

Dzięki zaangażowaniu wolontariuszy, udało się urozmaicić bazę pożytkową, która została dostosowana do nowych lokatorów. Inicjatorzy przedsięwzięcia poszukują teraz ochotników do opieki nad pszczołami. Jak informują media, miodu z "wojskowych" uli będzie można skosztować dopiero w 2019 roku.

Opracowano na podstawie:

Star and Stripes, US Army brings bees to base in Germany, https://www.stripes.com/news/us-army-brings-bees-to-base-in-germany-1.547452, Data publikacji: 2018.09.14, Data odczytu:2018.0915



Liczba wyświetleń artykułu: 2667

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Kapusta czerwona z porto