Portal Pszczelarski

Propolis - produkt pszczeli

Na zdjęciu: propolis w ulu. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Propolis_in_beehives.jpg Autor zdjęcia: Abalg

propolis kit pszczeli produkt pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego

Propolis - produkt pszczeli

Jest to substancja zbierana przez pszczoły jako żywicznowoskowa wydzielina pączków drzew. Pszczoły używają propolisu do zasklepiania wszelkich niepotrzebnych otworów w ulu.

Ma on właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki dużej aktywności biologicznej wykorzystuje się go w medycynie przy takich schorzeniach jak: oparzenia, trudno gojące się rany, owrzodzenia i stany zapalne dróg oddechowych. Działa również regenerująco. W leczeniu używa się maści propolisowej i wyciągu spirytusowego.

Czysty propolis można pozyskać stosując siatkę zamiast powałki.

Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.

Zobacz również:

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Propolis (kit pszczeli) - właściwości, działanie i zastosowanie

Grzane piwo z miodem i propolisem

Propolis na raka

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9443

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu