Portal Pszczelarski

Propolis - produkt pszczeli

Na zdjęciu: propolis w ulu. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Propolis_in_beehives.jpg Autor zdjęcia: Abalg

propolis kit pszczeli produkt pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego

Propolis - produkt pszczeli

Jest to substancja zbierana przez pszczoły jako żywicznowoskowa wydzielina pączków drzew. Pszczoły używają propolisu do zasklepiania wszelkich niepotrzebnych otworów w ulu.

Ma on właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki dużej aktywności biologicznej wykorzystuje się go w medycynie przy takich schorzeniach jak: oparzenia, trudno gojące się rany, owrzodzenia i stany zapalne dróg oddechowych. Działa również regenerująco. W leczeniu używa się maści propolisowej i wyciągu spirytusowego.

Czysty propolis można pozyskać stosując siatkę zamiast powałki.

Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.

Zobacz również:

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Propolis (kit pszczeli) - właściwości, działanie i zastosowanie

Grzane piwo z miodem i propolisem

Propolis na raka

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8766

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę