Portal Pszczelarski

Miody Pojezierza Drawskiego na Liście Produktów Tradycyjnych

pszczelarstwo zachodniopomorskie Lista Produktów Tradycyjnych Miody Pojezierza Drawskiego

Opracowanie unikatowej receptury oraz produkcja całkowicie naturalnych i tradycyjnych wyrobów to nie lada wyzwanie, szczególnie w czasach, gdy dostęp do wszelkich produktów jest nieograniczony. Tym bardziej cieszy fakt, że domowe, prawdziwe i smaczne wyroby są doceniane przez konsumentów i przez najważniejsze organizacje.

Wśród miodów, które trafiły na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się również rzadki miód wrzosowy. Jak dla Radia Szczecin mówi Radosław Bondaruk, uzyskanie tego typu miodu jest niezwykle trudne. W tym roku z uwagi na susze wrzosu nie było tyle ile się go spodziewano, dlatego też i miodu wrzosowego jest jedynie po 2-3 kilogramy z ula. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to niezwykle smaczny rodzaj miodu. Co ciekawe, wrzos na terenie zachodniopomorskim rośnie naturalnie przede wszystkim na Poligonie Drawskim i w Bornem Sulinowie, dlatego już teraz ten miód otrzymał nazwę miodu z wojskowego poligonu.

Poza miodami na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły powidła Radziszewskie oraz Piwo Szczecińskie.

Opracowano na podstawie:

Radio Szczecin, Produkt regionalny z wojskowego poligonu, http://radioszczecin.pl/1,377394,produkt-regionalny-z-wojskowego-poligonu-zdjecia&s=1&si=1&sp=1, Data publikacji: 2018.09.17, Data odczytu: 2018.09.17



Liczba wyświetleń artykułu: 1230

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Bastani – perskie lody szafranowe

Chałka z szafranem i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie