Portal Pszczelarski

Miody Pojezierza Drawskiego na Liście Produktów Tradycyjnych

pszczelarstwo zachodniopomorskie Lista Produktów Tradycyjnych Miody Pojezierza Drawskiego

Opracowanie unikatowej receptury oraz produkcja całkowicie naturalnych i tradycyjnych wyrobów to nie lada wyzwanie, szczególnie w czasach, gdy dostęp do wszelkich produktów jest nieograniczony. Tym bardziej cieszy fakt, że domowe, prawdziwe i smaczne wyroby są doceniane przez konsumentów i przez najważniejsze organizacje.

Wśród miodów, które trafiły na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się również rzadki miód wrzosowy. Jak dla Radia Szczecin mówi Radosław Bondaruk, uzyskanie tego typu miodu jest niezwykle trudne. W tym roku z uwagi na susze wrzosu nie było tyle ile się go spodziewano, dlatego też i miodu wrzosowego jest jedynie po 2-3 kilogramy z ula. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to niezwykle smaczny rodzaj miodu. Co ciekawe, wrzos na terenie zachodniopomorskim rośnie naturalnie przede wszystkim na Poligonie Drawskim i w Bornem Sulinowie, dlatego już teraz ten miód otrzymał nazwę miodu z wojskowego poligonu.

Poza miodami na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły powidła Radziszewskie oraz Piwo Szczecińskie.

Opracowano na podstawie:

Radio Szczecin, Produkt regionalny z wojskowego poligonu, http://radioszczecin.pl/1,377394,produkt-regionalny-z-wojskowego-poligonu-zdjecia&s=1&si=1&sp=1, Data publikacji: 2018.09.17, Data odczytu: 2018.09.17



Liczba wyświetleń artykułu: 1525

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili