Portal Pszczelarski

Miody Pojezierza Drawskiego na Liście Produktów Tradycyjnych

pszczelarstwo zachodniopomorskie Lista Produktów Tradycyjnych Miody Pojezierza Drawskiego

Opracowanie unikatowej receptury oraz produkcja całkowicie naturalnych i tradycyjnych wyrobów to nie lada wyzwanie, szczególnie w czasach, gdy dostęp do wszelkich produktów jest nieograniczony. Tym bardziej cieszy fakt, że domowe, prawdziwe i smaczne wyroby są doceniane przez konsumentów i przez najważniejsze organizacje.

Wśród miodów, które trafiły na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się również rzadki miód wrzosowy. Jak dla Radia Szczecin mówi Radosław Bondaruk, uzyskanie tego typu miodu jest niezwykle trudne. W tym roku z uwagi na susze wrzosu nie było tyle ile się go spodziewano, dlatego też i miodu wrzosowego jest jedynie po 2-3 kilogramy z ula. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to niezwykle smaczny rodzaj miodu. Co ciekawe, wrzos na terenie zachodniopomorskim rośnie naturalnie przede wszystkim na Poligonie Drawskim i w Bornem Sulinowie, dlatego już teraz ten miód otrzymał nazwę miodu z wojskowego poligonu.

Poza miodami na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły powidła Radziszewskie oraz Piwo Szczecińskie.

Opracowano na podstawie:

Radio Szczecin, Produkt regionalny z wojskowego poligonu, http://radioszczecin.pl/1,377394,produkt-regionalny-z-wojskowego-poligonu-zdjecia&s=1&si=1&sp=1, Data publikacji: 2018.09.17, Data odczytu: 2018.09.17



Liczba wyświetleń artykułu: 2133

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie