Portal Pszczelarski

Apilandia w Kleczy Dolnej - interaktywne centrum pszczelarstwa

pszczelarstwo małopolskie Apilandia

W Kleczy Dolnej, na terenie przedsiębiorstwa Łysoń, w historycznych podziemiach zostało otwarte interaktywne centrum pszczelarstwa Apilandia. Ma to być jedyne w Polsce, całkowicie nowoczesne i nietuzinkowe miejsce.

Jak czytamy na portalu Wadowice24, Apilandia łączy w sobie historię i nowoczesność, bo – jak twierdzą założyciele – nowoczesna technologia pszczelarska może iść w parze z tradycja jaką niesie ze sobą zawód bartnika. Za pomocą nowoczesnych sprzętów oraz różnorodnych technologii, zwiedzający maja możliwość zapoznania się z prezentowanymi ekspozycjami w innej niż do tej pory formie. Organizatorzy oferują multimedialne pokazy, fotorealistyczne obrazy oraz interaktywne instalacje.

Dzięki temu, że na terenie Centrum znajduje się pasieka, uczniowie i wszyscy odwiedzający mają możliwość edukowania się w temacie hodowli i znaczenia pszczół w środowisku. Spacer po pasiece daje możliwość obcowania z owadami, ale również poznania wachlarza roślin miododajnych, których w Apilandii jest podobno pod dostatkiem.

Głównym celem założycieli jest edukacja, rozwój wrażliwości ekologicznej oraz rozbudzenie chęci posiadania własnej pasieki wśród odwiedzających.

Opracowano na podstawie:

Wadowice24, To jedyne takie miejsce w kraju. W Kleczy edukują o pszczołach w nowoczesny sposób!, https://www.wadowice24.pl/magazyn/9715-to-jedyne-takie-miejsce-w-kraju-w-kleczy-edukuja-o-pszczolach-w-nowoczesny-sposob.html, Data publikacji: 2018.09.19, Data odczytu: 2018.09.19



Liczba wyświetleń artykułu: 2791

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Bigos z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom