Portal Pszczelarski

Krakowskie pszczoły kończą sezon 2018

pszczelarstwo małopolskie sezon 2018 Pasieka Kraków Przemysław Szeliga Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich

Pasieka Kraków to kompleks kilku miejskich pasiek umiejscowionych w różnych lokalizacjach, w większości na terenie samego Krakowa. Pszczoły w mieście radzą sobie bardzo dobrze, kolejny sezon przyniósł spore ilości miodu, pasieki się rozrastają, a pszczelarze szykują je do sezonu zimowego.

Jak podkreśla Przemysław Szeliga, prezes Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które opiekuje się Pasieką Kraków, miejskie pszczoły bardzo pozytywnie przetrwały kończący się sezon. Większość krakowskich pasiek to pasieki drugoroczne, udało się w nich uzyskać po około 25 kilogramów miodu z każdego ula. Jak przekonuje prezes, pasieki te nie są nastawione na produkcję, więc taki wyniki należy uznać za bardzo dobry. Najwięcej miodu udało się uzyskać w pasiece umieszonej na terenie Ekospalarni. W tej pasiece, umieszczono dorosłe rodziny, a jej lokalizacja jest niezwykle sprzyjająca. Co za tym idzie, pszczelarzom opiekującym się ulami udało się uzyskać, aż 40 kilogramów miodu z jednej rodziny pszczelej.

Kraków po tym sezonie może cieszyć się w większości miodem wielokwiatowym, ale udało się też uzyskać miód lipowy i spadziowy, co niezwykle cieszy pszczelarzy. Oni sami przyznają, że Kraków i ogólnie przestrzeń miejska to bardzo dobre miejsce na prowadzenie pasieki. Trzeba jedynie pamiętać o zasadach tego typu hodowli oraz zachować rozsądek i przestrzegać podstawowych reguł.

Jak informuje miejski portal Krakowa, pszczoły z Pasieki Kraków zostały już przygotowane do zimowli. Pszczelarze zabezpieczyli je przede wszystkim przed warrozą i wykonali większość zabiegów koniecznych dla zapewnienia pszczołom idealnych warunków do przezimowania. Odpowiednie wykonanie zabiegów przez okresem zimowym jest jednym z najważniejszych warunków do sukcesu w przyszłym sezonie.

Opracowano na podstawie:

Kraków.pl, Krakowskie pszczoły gotowe na zimę, http://krakow.pl/pasieka_krakow/223413,2016,komunikat,krakowskie_pszczoly_gotowe_na_zime.html, Data publikacji: 2018.09.21, Data odczytu: 2018.09.21



Liczba wyświetleń artykułu: 1286

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Placki bananowo-owsiane z miodem

Puszysty omlet z bananami

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie