Portal Pszczelarski

Krakowskie pszczoły kończą sezon 2018

pszczelarstwo małopolskie sezon 2018 Pasieka Kraków Przemysław Szeliga Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich

Pasieka Kraków to kompleks kilku miejskich pasiek umiejscowionych w różnych lokalizacjach, w większości na terenie samego Krakowa. Pszczoły w mieście radzą sobie bardzo dobrze, kolejny sezon przyniósł spore ilości miodu, pasieki się rozrastają, a pszczelarze szykują je do sezonu zimowego.

Jak podkreśla Przemysław Szeliga, prezes Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które opiekuje się Pasieką Kraków, miejskie pszczoły bardzo pozytywnie przetrwały kończący się sezon. Większość krakowskich pasiek to pasieki drugoroczne, udało się w nich uzyskać po około 25 kilogramów miodu z każdego ula. Jak przekonuje prezes, pasieki te nie są nastawione na produkcję, więc taki wyniki należy uznać za bardzo dobry. Najwięcej miodu udało się uzyskać w pasiece umieszonej na terenie Ekospalarni. W tej pasiece, umieszczono dorosłe rodziny, a jej lokalizacja jest niezwykle sprzyjająca. Co za tym idzie, pszczelarzom opiekującym się ulami udało się uzyskać, aż 40 kilogramów miodu z jednej rodziny pszczelej.

Kraków po tym sezonie może cieszyć się w większości miodem wielokwiatowym, ale udało się też uzyskać miód lipowy i spadziowy, co niezwykle cieszy pszczelarzy. Oni sami przyznają, że Kraków i ogólnie przestrzeń miejska to bardzo dobre miejsce na prowadzenie pasieki. Trzeba jedynie pamiętać o zasadach tego typu hodowli oraz zachować rozsądek i przestrzegać podstawowych reguł.

Jak informuje miejski portal Krakowa, pszczoły z Pasieki Kraków zostały już przygotowane do zimowli. Pszczelarze zabezpieczyli je przede wszystkim przed warrozą i wykonali większość zabiegów koniecznych dla zapewnienia pszczołom idealnych warunków do przezimowania. Odpowiednie wykonanie zabiegów przez okresem zimowym jest jednym z najważniejszych warunków do sukcesu w przyszłym sezonie.

Opracowano na podstawie:

Kraków.pl, Krakowskie pszczoły gotowe na zimę, http://krakow.pl/pasieka_krakow/223413,2016,komunikat,krakowskie_pszczoly_gotowe_na_zime.html, Data publikacji: 2018.09.21, Data odczytu: 2018.09.21



Liczba wyświetleń artykułu: 1404

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową