Portal Pszczelarski

Krakowskie pszczoły kończą sezon 2018

pszczelarstwo małopolskie sezon 2018 Pasieka Kraków Przemysław Szeliga Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich

Pasieka Kraków to kompleks kilku miejskich pasiek umiejscowionych w różnych lokalizacjach, w większości na terenie samego Krakowa. Pszczoły w mieście radzą sobie bardzo dobrze, kolejny sezon przyniósł spore ilości miodu, pasieki się rozrastają, a pszczelarze szykują je do sezonu zimowego.

Jak podkreśla Przemysław Szeliga, prezes Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które opiekuje się Pasieką Kraków, miejskie pszczoły bardzo pozytywnie przetrwały kończący się sezon. Większość krakowskich pasiek to pasieki drugoroczne, udało się w nich uzyskać po około 25 kilogramów miodu z każdego ula. Jak przekonuje prezes, pasieki te nie są nastawione na produkcję, więc taki wyniki należy uznać za bardzo dobry. Najwięcej miodu udało się uzyskać w pasiece umieszonej na terenie Ekospalarni. W tej pasiece, umieszczono dorosłe rodziny, a jej lokalizacja jest niezwykle sprzyjająca. Co za tym idzie, pszczelarzom opiekującym się ulami udało się uzyskać, aż 40 kilogramów miodu z jednej rodziny pszczelej.

Kraków po tym sezonie może cieszyć się w większości miodem wielokwiatowym, ale udało się też uzyskać miód lipowy i spadziowy, co niezwykle cieszy pszczelarzy. Oni sami przyznają, że Kraków i ogólnie przestrzeń miejska to bardzo dobre miejsce na prowadzenie pasieki. Trzeba jedynie pamiętać o zasadach tego typu hodowli oraz zachować rozsądek i przestrzegać podstawowych reguł.

Jak informuje miejski portal Krakowa, pszczoły z Pasieki Kraków zostały już przygotowane do zimowli. Pszczelarze zabezpieczyli je przede wszystkim przed warrozą i wykonali większość zabiegów koniecznych dla zapewnienia pszczołom idealnych warunków do przezimowania. Odpowiednie wykonanie zabiegów przez okresem zimowym jest jednym z najważniejszych warunków do sukcesu w przyszłym sezonie.

Opracowano na podstawie:

Kraków.pl, Krakowskie pszczoły gotowe na zimę, http://krakow.pl/pasieka_krakow/223413,2016,komunikat,krakowskie_pszczoly_gotowe_na_zime.html, Data publikacji: 2018.09.21, Data odczytu: 2018.09.21



Liczba wyświetleń artykułu: 1633

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Domowa musztarda z miodem