Portal Pszczelarski

Krakowskie pszczoły kończą sezon 2018

pszczelarstwo małopolskie sezon 2018 Pasieka Kraków Przemysław Szeliga Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich

Pasieka Kraków to kompleks kilku miejskich pasiek umiejscowionych w różnych lokalizacjach, w większości na terenie samego Krakowa. Pszczoły w mieście radzą sobie bardzo dobrze, kolejny sezon przyniósł spore ilości miodu, pasieki się rozrastają, a pszczelarze szykują je do sezonu zimowego.

Jak podkreśla Przemysław Szeliga, prezes Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które opiekuje się Pasieką Kraków, miejskie pszczoły bardzo pozytywnie przetrwały kończący się sezon. Większość krakowskich pasiek to pasieki drugoroczne, udało się w nich uzyskać po około 25 kilogramów miodu z każdego ula. Jak przekonuje prezes, pasieki te nie są nastawione na produkcję, więc taki wyniki należy uznać za bardzo dobry. Najwięcej miodu udało się uzyskać w pasiece umieszonej na terenie Ekospalarni. W tej pasiece, umieszczono dorosłe rodziny, a jej lokalizacja jest niezwykle sprzyjająca. Co za tym idzie, pszczelarzom opiekującym się ulami udało się uzyskać, aż 40 kilogramów miodu z jednej rodziny pszczelej.

Kraków po tym sezonie może cieszyć się w większości miodem wielokwiatowym, ale udało się też uzyskać miód lipowy i spadziowy, co niezwykle cieszy pszczelarzy. Oni sami przyznają, że Kraków i ogólnie przestrzeń miejska to bardzo dobre miejsce na prowadzenie pasieki. Trzeba jedynie pamiętać o zasadach tego typu hodowli oraz zachować rozsądek i przestrzegać podstawowych reguł.

Jak informuje miejski portal Krakowa, pszczoły z Pasieki Kraków zostały już przygotowane do zimowli. Pszczelarze zabezpieczyli je przede wszystkim przed warrozą i wykonali większość zabiegów koniecznych dla zapewnienia pszczołom idealnych warunków do przezimowania. Odpowiednie wykonanie zabiegów przez okresem zimowym jest jednym z najważniejszych warunków do sukcesu w przyszłym sezonie.

Opracowano na podstawie:

Kraków.pl, Krakowskie pszczoły gotowe na zimę, http://krakow.pl/pasieka_krakow/223413,2016,komunikat,krakowskie_pszczoly_gotowe_na_zime.html, Data publikacji: 2018.09.21, Data odczytu: 2018.09.21



Liczba wyświetleń artykułu: 1641

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu