Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Miód - produkt pszczeli

Na zdjęciu: miody z pasieki Tadeusza Kąkola. Autor zdjęcia: Tadeusz Kąkol

miód właściwości miodu miód wielokwiatowy miód rzepakowy miód akacjowy miód lipowy miód spadziowy

Czym jest miód?

Na to pytanie można znaleźć różne odpowiedzi, zależnie od tego, komu je zadamy.
Większość ludzi odpowie, że jest to pożywna słodycz; młodzi porównają go do słodkiego pocałunku. Doświadczeni pszczelarze powiedzą, że jest to zebrany przez pszczoły dojrzały i odparowany nektar. Dla chemika - to węglowodany (cukry) - głównie fruktoza i glukoza. Lekarz orzeknie, że to substancja składająca się z cukrów prostych o właściwościach leczniczych. Natomiast biolog określi go jako dar natury składający się - oprócz cukrów - z enzymów, aminokwasów, witamin i minerałów.

Niewiele osób zna przyczyny krystalizacji miodów. Otóż, nie jest to spowodowane domieszką cukru buraczanego, a wręcz przeciwnie, przyczyną jest wysoka zawartość glukozy. Skrystalizowany miód nie traci swej wartości. Można go doprowadzić do stanu płynnego podgrzewając w kąpieli wodnej o temperaturze nie przekraczającej 40 st. C.

Ostatnio można spotkać miód kremowany; jest to miód, w którym proces krystalizacji został przerwany w sposób mechaniczny (specjalnym mieszadłem).

Miód należy przechowywać w czystych, szczelnie zamkniętych słoikach, co zapobiega dostaniu się do niego drożdżaków, a w konsekwencji - zapobiega fermentacji.

W handlu na naszym terenie spotkamy następujące odmiany miodów: wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, spadziowy, aczkolwiek rzadko kiedy bywa miód jednorodny. Najczęściej zawiera domieszkę nektaru z roślin łąkowych, leśnych oraz - specjalnie w tym celu uprawianych - roślin miododajnych i ziół, co wydatnie podwyższa jego wartość.

Miód wielokwiatowy
W zależności od terminu zbioru, co wiąże się z rodzajem pożytków, ma kolor od jasnokremowego do herbacianego. Zapach intensywny, smak zwykle łagodny, lecz zależy od gatunku kwiatów, z których był zebrany. Oprócz wartości odżywczych ma działanie uspakajające, lekko nasenne i wspomagające serce.

Miód rzepakowy
W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonkawym, po skrystalizowaniu jest biały lub szarokremowy. Zapach ma zbliżony do zapachu rzepaku. Smak łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy. Posiada unikalną kompozycję składników biologicznie czynnych oraz olejków eterycznych. Stosuje się go w niedomaganiach trzustki, układu pokarmowego, wątroby i nerek.

Miód akacjowy
Ma jasnokremową barwę, posiada lekki zapach akacji. Smak łagodny, bardzo słodki. Krystalizuje wolniej od innych miodów. Przydatny w leczeniu przewodu pokarmowego i układu moczowego.

Miód lipowy
Ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej, po krystalizacji od białożółtej do złocisto-żółtej. Zapach intensywny kwiatów lipy. Smak ostry, lekko piekący, często gorzkawy. Idealny na przeziębienia, choroby dróg oddechowych, regeneruje nabłonek, działa uspokajająco i lekko nasennie.

Miód spadziowy
Miód ze spadzi liściastej ma barwę brązową z brunatno-zielonkawym odcieniem. Smak jest słodki, lekko gorzkawy. Posiada właściwości przeciwalergiczne i uodparniające.

Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.

Zobacz również:

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Właściwości i zastosowanie miodu

Właściwości miodu

Refraktometr – urządzenie do badania zawartości wody w miodzie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9382

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zostań bohaterem pszczół

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie