Miód - produkt pszczeli
Czym jest miód?
Na to pytanie można znaleźć różne odpowiedzi, zależnie od tego, komu je zadamy.
Większość ludzi odpowie, że jest to pożywna słodycz; młodzi porównają go do słodkiego pocałunku. Doświadczeni pszczelarze powiedzą, że jest to zebrany przez pszczoły dojrzały i odparowany nektar. Dla chemika - to węglowodany (cukry) - głównie fruktoza i glukoza. Lekarz orzeknie, że to substancja składająca się z cukrów prostych o właściwościach leczniczych. Natomiast biolog określi go jako dar natury składający się - oprócz cukrów - z enzymów, aminokwasów, witamin i minerałów.
Niewiele osób zna przyczyny krystalizacji miodów. Otóż, nie jest to spowodowane domieszką cukru buraczanego, a wręcz przeciwnie, przyczyną jest wysoka zawartość glukozy. Skrystalizowany miód nie traci swej wartości. Można go doprowadzić do stanu płynnego podgrzewając w kąpieli wodnej o temperaturze nie przekraczającej 40 st. C.
Ostatnio można spotkać miód kremowany; jest to miód, w którym proces krystalizacji został przerwany w sposób mechaniczny (specjalnym mieszadłem).
Miód należy przechowywać w czystych, szczelnie zamkniętych słoikach, co zapobiega dostaniu się do niego drożdżaków, a w konsekwencji - zapobiega fermentacji.
W handlu na naszym terenie spotkamy następujące odmiany miodów: wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, spadziowy, aczkolwiek rzadko kiedy bywa miód jednorodny. Najczęściej zawiera domieszkę nektaru z roślin łąkowych, leśnych oraz - specjalnie w tym celu uprawianych - roślin miododajnych i ziół, co wydatnie podwyższa jego wartość.
Miód wielokwiatowy
W zależności od terminu zbioru, co wiąże się z rodzajem pożytków, ma kolor od jasnokremowego do herbacianego. Zapach intensywny, smak zwykle łagodny, lecz zależy od gatunku kwiatów, z których był zebrany. Oprócz wartości odżywczych ma działanie uspakajające, lekko nasenne i wspomagające serce.
Miód rzepakowy
W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonkawym, po skrystalizowaniu jest biały lub szarokremowy. Zapach ma zbliżony do zapachu rzepaku. Smak łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy. Posiada unikalną kompozycję składników biologicznie czynnych oraz olejków eterycznych. Stosuje się go w niedomaganiach trzustki, układu pokarmowego, wątroby i nerek.
Miód akacjowy
Ma jasnokremową barwę, posiada lekki zapach akacji. Smak łagodny, bardzo słodki. Krystalizuje wolniej od innych miodów. Przydatny w leczeniu przewodu pokarmowego i układu moczowego.
Miód lipowy
Ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej, po krystalizacji od białożółtej do złocisto-żółtej. Zapach intensywny kwiatów lipy. Smak ostry, lekko piekący, często gorzkawy. Idealny na przeziębienia, choroby dróg oddechowych, regeneruje nabłonek, działa uspokajająco i lekko nasennie.
Miód spadziowy
Miód ze spadzi liściastej ma barwę brązową z brunatno-zielonkawym odcieniem. Smak jest słodki, lekko gorzkawy. Posiada właściwości przeciwalergiczne i uodparniające.
Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.
Zobacz również:
Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie
Właściwości i zastosowanie miodu
Refraktometr – urządzenie do badania zawartości wody w miodzie
Liczba wyświetleń artykułu: 9715
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!