Miód - produkt pszczeli

Na zdjęciu: miody z pasieki Tadeusza Kąkola. Autor zdjęcia: Tadeusz Kąkol
Czym jest miód?
Na to pytanie można znaleźć różne odpowiedzi, zależnie od tego, komu je zadamy.
Większość ludzi odpowie, że jest to pożywna słodycz; młodzi porównają go do słodkiego pocałunku. Doświadczeni pszczelarze powiedzą, że jest to zebrany przez pszczoły dojrzały i odparowany nektar. Dla chemika - to węglowodany (cukry) - głównie fruktoza i glukoza. Lekarz orzeknie, że to substancja składająca się z cukrów prostych o właściwościach leczniczych. Natomiast biolog określi go jako dar natury składający się - oprócz cukrów - z enzymów, aminokwasów, witamin i minerałów.
Niewiele osób zna przyczyny krystalizacji miodów. Otóż, nie jest to spowodowane domieszką cukru buraczanego, a wręcz przeciwnie, przyczyną jest wysoka zawartość glukozy. Skrystalizowany miód nie traci swej wartości. Można go doprowadzić do stanu płynnego podgrzewając w kąpieli wodnej o temperaturze nie przekraczającej 40 st. C.
Ostatnio można spotkać miód kremowany; jest to miód, w którym proces krystalizacji został przerwany w sposób mechaniczny (specjalnym mieszadłem).
Miód należy przechowywać w czystych, szczelnie zamkniętych słoikach, co zapobiega dostaniu się do niego drożdżaków, a w konsekwencji - zapobiega fermentacji.
W handlu na naszym terenie spotkamy następujące odmiany miodów: wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, spadziowy, aczkolwiek rzadko kiedy bywa miód jednorodny. Najczęściej zawiera domieszkę nektaru z roślin łąkowych, leśnych oraz - specjalnie w tym celu uprawianych - roślin miododajnych i ziół, co wydatnie podwyższa jego wartość.
Miód wielokwiatowy
W zależności od terminu zbioru, co wiąże się z rodzajem pożytków, ma kolor od jasnokremowego do herbacianego. Zapach intensywny, smak zwykle łagodny, lecz zależy od gatunku kwiatów, z których był zebrany. Oprócz wartości odżywczych ma działanie uspakajające, lekko nasenne i wspomagające serce.
Miód rzepakowy
W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonkawym, po skrystalizowaniu jest biały lub szarokremowy. Zapach ma zbliżony do zapachu rzepaku. Smak łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy. Posiada unikalną kompozycję składników biologicznie czynnych oraz olejków eterycznych. Stosuje się go w niedomaganiach trzustki, układu pokarmowego, wątroby i nerek.
Miód akacjowy
Ma jasnokremową barwę, posiada lekki zapach akacji. Smak łagodny, bardzo słodki. Krystalizuje wolniej od innych miodów. Przydatny w leczeniu przewodu pokarmowego i układu moczowego.
Miód lipowy
Ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej, po krystalizacji od białożółtej do złocisto-żółtej. Zapach intensywny kwiatów lipy. Smak ostry, lekko piekący, często gorzkawy. Idealny na przeziębienia, choroby dróg oddechowych, regeneruje nabłonek, działa uspokajająco i lekko nasennie.
Miód spadziowy
Miód ze spadzi liściastej ma barwę brązową z brunatno-zielonkawym odcieniem. Smak jest słodki, lekko gorzkawy. Posiada właściwości przeciwalergiczne i uodparniające.
Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.
Zobacz również:
Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie
Właściwości i zastosowanie miodu
Refraktometr – urządzenie do badania zawartości wody w miodzie
Liczba wyświetleń artykułu: 9382
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk

Który miód jest najdroższy?
Ceny najdroższych miodów w Polsce i za granicą Joanna Winsyk

Niemieccy pszczelarze chwalą rok 2023. Dlaczego w tym roku zbiory będą lepsze niż w poprzednich latach?
2023 to dobry rok dla pszczelarzy z Niemiec Edyta Glebocki

Który miód jest najzdrowszy?
Który rodzaj miodu jest najzdrowszy? Joanna Winsyk
