Portal Pszczelarski

Adoptuj Pszczołę 6 - akcja pszczelarska

pszczelarstwo w Polsce Adoptuj Pszczołę 6 Adoptuj Pszczołę Greenpeace Narodowa Strategia Ochrony Owadów Zapylających

Akcja "Adoptuj Pszczołę" organizowana jest przez Greenpeace Polska już po raz szósty. W tegoroczną edycje zaangażowało się wiele instytucji, a sama Fundacja udowodniła swoim zaangażowaniem, że jest to jedna z jej najważniejszych inicjatyw w roku. Można śmiało stwierdzić, że projekt ten wybiega już od dawna poza pierwotne założenia jego twórców.

Jak informuje Greenpeace Polska, w tym roku, dzięki adopcjom zostanie rozbudowana koalicja osób i instytucji wdrażających Narodową Strategię Ochrony Owadów Zapylających. Założeniem jej twórców jest między innymi usprawnienie komunikacji na linii rolnik-pszczelarz. Plan ten został stworzony przez szereg ekspertów zaangażowanych w ochronę zapylaczy i stanowi wszechstronny i szczegółowy plan działań umożliwiających poprawę sytuacji między innymi pszczół w naszym kraju.

W inaugurację akcji "Adoptuj Pszczołę 6" włączyło się wiele instytucji, organizacji i samorządów lokalnych. W Warszawie, na budynku Pałacu Kultury i Nauki zaprezentowano specjalnie na ten cel przygotowaną, pszczelą animację. Pokaz ten został zorganizowany w taki sposób, aby jak największa część mieszkańców mogła go zobaczyć. Miało to na celu zwrócenie uwagi widza na problemy zapylaczy, ale imponująca oprawa artystyczna stworzona na żywo przez kwartet Sadkowska-Nowicki-Domagalski-Strycharski oraz zastosowanie nowoczesnych technologii animacji, sprawiło, iż osoby obecne na Placu Defilad miały okazję obejrzeć niesamowity spektakl.

Portal Gazeta.pl od początku tegorocznej edycji akcji, prowadziła relację na żywo z bieżących postępów. Poza informacjami dotyczącymi ilości adopcji pszczół, można tam przeczytać relacje i komentarze osób zaangażowanych w ten projekt. Gazeta.pl namawia swoich czytelników również do przesyłania swoich opowieści i anegdot związanych z pszczołami w celu udostępnienia ich dla szerszego grona.

Przypomnijmy, iż coroczna akcja Greenpeace Polska, polega na wirtualnej adopcji pszczół, której można dokonać za pomocą strony adoptujpszczole.pl. Zebrane pieniądze Fundacja co roku przeznacza na szeroko rozumianą pomoc owadom zapylającym. Do tej pory udało się między innymi postawić hotele dla pszczół, odbudować populację tych owadów w Pszczynie Dolnej, a także zakupić niezbędny sprzęt pszczelarski.

Opracowano na podstawie:

Gazeta.pl, Adoptuj pszczołę po raz szósty!, http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,114912,23907909.html?PageNumber=3, Data publikacji: 2018.09.12, Data odczytu: 2018.09.13



Liczba wyświetleń artykułu: 1658

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Nan-e qandi

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego