Portal Pszczelarski

Rosyjskie robo-pszczoły na Amerykańskie problemy

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Rosji sztuczna pszczoła

W odpowiedzi na zmniejszająca się liczbę pszczół w Ameryce, rosyjscy naukowcy zaproponowali stworzenie specjalnych robo-pszczół, które wsparłyby przede wszystkim uprawy szklarniowe. Projekt ma ruszyć już w 2019 roku.

Jak podaje portal Sady Ogrody, pszczelarze w Ameryce stracili około 40 procent kolonii pszczół, co zmusza rolników do korzystania z alternatyw w postaci wynajmu lub zakupu całych kolonii. Proceder ten odbija się niekorzystnie przede wszystkim na cenach żywności, co niestety odczuwają głównie konsumenci.

W odpowiedzi na problemy amerykańskich rolników, rosyjscy naukowcy z Tomsk Polytechnic University proponują użycie w celu zapylania roślin, stworzonych przez nich robo-pszczół. Przedstawione przez naukowców sztuczne pszczoły są o wiele większe od tych prawdziwych, ale mają się podobno sprawdzić, szczególnie do zapylania roślin hodowanych w szklarniach.

Projekt ma ruszyć już w 2019 roku, chociaż jak podaje źródło (dronebelow.com) stworzenie pierwszej partii robotycznych owadów ma kosztować aż 1,4 miliona dolarów.

Opracowano na podstawie:

Sady Ogrody, Rosyjskie pszczoły-roboty pomogą w zapylaniu upraw szklarniowych, http://www.sadyogrody.pl/logistyka_i_opakowania/107/rosyjskie_pszczoly_roboty_pomoga_w_zapylaniu_upraw_szklarniowych,15062.html, Data publikacji: 2018.09.10, Data odczytu: 2018.09.10

Czytaj również:

Sztuczka pszczoła

B-Droid - automatyczny system do zapylania roślin



Liczba wyświetleń artykułu: 924

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich