O fałszowaniu miodu rozmawiano podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy

Miód został uznany przez Komisję Europejską za jeden z 10 najbardziej zagrożonych fałszerstwem produktów spożywczych na świecie. Między innymi o tym problemie rozmawiano podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy.
Jak wynika ze statystyk, co siódmy miód na świecie jest sfałszowany. Konsumenci, w większości nie są w stanie rozpoznać dobrego jakościowo produktu, więc producenci starają się jak najbardziej zoptymalizować swoje zyski. Sposobów fałszowania miodu jest wiele i jest o niestety coraz częstszy proceder w światowej branży pszczelarskiej.
Zgodnie ze słowami Andrieji Kandolf Borovsaka, ze Słoweńskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy - miód znalazł się na 6. miejscu w stworzonej przez Komisję Europejską klasyfikacji dziesięciu produktów, które znajdują się w strefie podwyższonego ryzyka. Jak podaje Fakt 24, w wyniku zatrucia środowiska, miodu naturalnego jest coraz mniej, natomiast popyt na produkty tego typu wciąż rośnie. Rośnie również cena miodu. Dlatego też, nieuczciwi producenci fałszują miód dodając do niego cukru, melasy, syropu ziemniaczanego czy też syropu cukrowego. Czasami zdarza się mieszanie różnych rodzajów miodu i oszustwa w temacie pochodzenia produktu.
Prelegentka występująca na Forum Ekonomicznym w Krynicy wspomniała również o innym, dużo poważniejszym - w jej ocenie - problemie dotyczącym jakości miodu na rynku, a mianowicie o skażeniu wielu produktów pestycydami. Co prawda, podczas przeprowadzanych analiz nie stwierdzono przekroczenia norm bezpieczeństwa, ale okazało się, że aż 75 procent badanych próbek miodu posiadało śladowe ilości neonikotynoidów. Fakt ten dowodzi, że owady zapylające narażone są na masę substancji chemicznych, przed którymi nie są w stanie się bronić.
Opracowano na podstawie:
Fakt24, Skandal! Tak fałszują miód. Co siódmy słoik jest oszukany, https://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/krynica-2018-falszowanie-miodu-i-ochrona-pszczol-na-xxviii-forum-ekonomicznym/b18wv95, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.11
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 1398
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Przebadano 10 brytyjskich marek miodów. Wyniki nie napawają optymizmem 2023
Fałszowanie miodu w Wielkiej Brytanii Dariusz Buzun

Sztuczny miód podobny do naturalnego
Coraz więcej fałszerstw Dariusz Buzun

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas

Nowatorski sposób na fałszywy miód
Już nie będzie można oszukiwać na miodzie! Krzysztof Dębski

Badanie miodu w domowych warunkach
Fałszowanie miodu - jak wykryć? Marcin Balana

KR PE rozpoczyna walkę o wzrost populacji pszczół w UE
Czy coś się zmieni w kwestii fałszowania miodu? Krzysztof Dębski

Wnioski ze spotkania grupy Copa-Cogeca Miód w Brukseli 2017
Dyskutowano na temat aktualnego stanu rynku produktów pszczelich Katarzyna Kluczkowska
