Portal Pszczelarski

XXV Krakowskie Miodobranie - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia XXV Krakowskie Miodobranie Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich Kazimierz Koterba Pasieka Kraków

Tradycyjnie już po raz 25. Na placu Wolnica w Kazimierzu Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich zorganizowało Krakowskie Miodobranie. Pszczelarze mają okazję do wymiany doświadczeń, natomiast konsumenci mają możliwość zakupu miodów i innych wyrobów pszczelich.

Jak twierdzi Kazimierz Koterba, jeden z organizatorów Miodobrania, targi te są elementem podtrzymującym wartość starodawnego zawodu pszczelarza i bartnika. Organizatorzy mają nadzieję na wzrost zainteresowania tym zawodem wśród młodzieży, co umożliwi kultywowanie staropolskich tradycji.

Tegoroczna impreza rozpoczęła się od posadzenia 15-letniego klonu zwyczajnego. Akt ten miał zwrócić uwagę społeczeństwa na potrzeby pszczół, a dokładniej na konieczność zapewnienia im różnorodnej bazy pożytkowej. Natomiast na terenie placu, poza wystawcami obecnymi tu od lat, znajdowało się stoisko "Pasieki Kraków", gdzie goście mogli otrzymać darmowe słoiczki z miodem. Jak przekonuje autor artykułu znajdującego się na portalu Gość.pl, miejski miód krakowski jest smaczny i wolny od zanieczyszczeń.

Krakowskie Miodobranie to impreza pełna atrakcji zarówno dla miłośników pszczelarstwa, jak i dla koneserów produktów pszczelich. Poza możliwością wymiany doświadczeń, zakupu i degustacji miodów, wszyscy zebrani mieli okazję do wspólnej zabawy przy koncercie braci Zielińskich, podczas konkursu na najbardziej unikatowe przebranie, podczas gry miejskiej czy też w trakcie podziwiania parady pszczół.

Opracowano na podstawie:

Gość.pl, Miasto miodem płynące, https://krakow.gosc.pl/doc/5011620.Miasto-miodem-plynace, Data publikacji: 2018.09.08, Data odczytu: 2018.09.09

Czytaj również:

XXV Krakowskie Miodobranie



Liczba wyświetleń artykułu: 871

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym