Portal Pszczelarski

XXV Krakowskie Miodobranie - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia XXV Krakowskie Miodobranie Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich Kazimierz Koterba Pasieka Kraków

Tradycyjnie już po raz 25. Na placu Wolnica w Kazimierzu Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich zorganizowało Krakowskie Miodobranie. Pszczelarze mają okazję do wymiany doświadczeń, natomiast konsumenci mają możliwość zakupu miodów i innych wyrobów pszczelich.

Jak twierdzi Kazimierz Koterba, jeden z organizatorów Miodobrania, targi te są elementem podtrzymującym wartość starodawnego zawodu pszczelarza i bartnika. Organizatorzy mają nadzieję na wzrost zainteresowania tym zawodem wśród młodzieży, co umożliwi kultywowanie staropolskich tradycji.

Tegoroczna impreza rozpoczęła się od posadzenia 15-letniego klonu zwyczajnego. Akt ten miał zwrócić uwagę społeczeństwa na potrzeby pszczół, a dokładniej na konieczność zapewnienia im różnorodnej bazy pożytkowej. Natomiast na terenie placu, poza wystawcami obecnymi tu od lat, znajdowało się stoisko "Pasieki Kraków", gdzie goście mogli otrzymać darmowe słoiczki z miodem. Jak przekonuje autor artykułu znajdującego się na portalu Gość.pl, miejski miód krakowski jest smaczny i wolny od zanieczyszczeń.

Krakowskie Miodobranie to impreza pełna atrakcji zarówno dla miłośników pszczelarstwa, jak i dla koneserów produktów pszczelich. Poza możliwością wymiany doświadczeń, zakupu i degustacji miodów, wszyscy zebrani mieli okazję do wspólnej zabawy przy koncercie braci Zielińskich, podczas konkursu na najbardziej unikatowe przebranie, podczas gry miejskiej czy też w trakcie podziwiania parady pszczół.

Opracowano na podstawie:

Gość.pl, Miasto miodem płynące, https://krakow.gosc.pl/doc/5011620.Miasto-miodem-plynace, Data publikacji: 2018.09.08, Data odczytu: 2018.09.09

Czytaj również:

XXV Krakowskie Miodobranie



Liczba wyświetleń artykułu: 920

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia