Portal Pszczelarski

37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia 37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza miód szałwiowy Wojciech Górecki

Podczas 37. obchodów Krzeszowickiego Miodobrania, właściciele pasiek zaprezentowali zebranym wiele nowości jakie oferują ich pasieki. Pojawił się między innymi miód szałwiowy. Ponadto pszczelarze podzielili się swoimi wyrobami z potrzebującymi.

Krzeszowicki Dzień Pszczelarza to coroczna impreza skupiająca zarówno pasjonatów pszczół, jak i konsumentów. Jest to okazja do zaprezentowania swoich wyrobów oraz przyjemnego spędzenia czasu. Tegoroczne wydarzenie było okazją między innymi do zbiórki miodu, który został przekazany podopiecznym Fundacji imienia "Brata Alberta" w Radwanowicach.

Poza zabawą, konkursami i kiermaszem, jedną z głównych atrakcji wydarzenia była degustacja miodów z okolicznych pasiek. Pszczelarze prześcigają się w komponowaniu coraz to nowych smaków. Jak informuje Dziennik Polski, niektórzy z nich wywożą swoje ule do specjalnie wyselekcjonowanych miejsc, gdzie bogata baza pożytkowa pozwala na uzyskanie niespotykanych smaków miodów. Dzięki zaangażowaniu właścicieli pasiek, konsumenci mogą cieszyć się na przykład smakiem miodu szałwiowego, który podobno w smaku przypomina coca-colę. Ten pochodzący z pasieki pana Wojciecha Góreckiego miód stał się atrakcją tegorocznej edycji kiermaszu.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Polski, Krzeszowickie miodobranie z szałwiową atrakcją i akcją charytatywną, https://dziennikpolski24.pl/krzeszowickie-miodobranie-z-szalwiowa-atrakcja-i-akcja-charytatywna-zdjecia/ar/13482364, Data publikacji: 2018.09.11, Data odczytu: 2018.09.11



Liczba wyświetleń artykułu: 884

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem