Portal Pszczelarski

37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia 37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza miód szałwiowy Wojciech Górecki

Podczas 37. obchodów Krzeszowickiego Miodobrania, właściciele pasiek zaprezentowali zebranym wiele nowości jakie oferują ich pasieki. Pojawił się między innymi miód szałwiowy. Ponadto pszczelarze podzielili się swoimi wyrobami z potrzebującymi.

Krzeszowicki Dzień Pszczelarza to coroczna impreza skupiająca zarówno pasjonatów pszczół, jak i konsumentów. Jest to okazja do zaprezentowania swoich wyrobów oraz przyjemnego spędzenia czasu. Tegoroczne wydarzenie było okazją między innymi do zbiórki miodu, który został przekazany podopiecznym Fundacji imienia "Brata Alberta" w Radwanowicach.

Poza zabawą, konkursami i kiermaszem, jedną z głównych atrakcji wydarzenia była degustacja miodów z okolicznych pasiek. Pszczelarze prześcigają się w komponowaniu coraz to nowych smaków. Jak informuje Dziennik Polski, niektórzy z nich wywożą swoje ule do specjalnie wyselekcjonowanych miejsc, gdzie bogata baza pożytkowa pozwala na uzyskanie niespotykanych smaków miodów. Dzięki zaangażowaniu właścicieli pasiek, konsumenci mogą cieszyć się na przykład smakiem miodu szałwiowego, który podobno w smaku przypomina coca-colę. Ten pochodzący z pasieki pana Wojciecha Góreckiego miód stał się atrakcją tegorocznej edycji kiermaszu.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Polski, Krzeszowickie miodobranie z szałwiową atrakcją i akcją charytatywną, https://dziennikpolski24.pl/krzeszowickie-miodobranie-z-szalwiowa-atrakcja-i-akcja-charytatywna-zdjecia/ar/13482364, Data publikacji: 2018.09.11, Data odczytu: 2018.09.11



Liczba wyświetleń artykułu: 923

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Lawendowe ciasto dyniowe

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll