Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia 37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza miód szałwiowy Wojciech Górecki

Podczas 37. obchodów Krzeszowickiego Miodobrania, właściciele pasiek zaprezentowali zebranym wiele nowości jakie oferują ich pasieki. Pojawił się między innymi miód szałwiowy. Ponadto pszczelarze podzielili się swoimi wyrobami z potrzebującymi.

Krzeszowicki Dzień Pszczelarza to coroczna impreza skupiająca zarówno pasjonatów pszczół, jak i konsumentów. Jest to okazja do zaprezentowania swoich wyrobów oraz przyjemnego spędzenia czasu. Tegoroczne wydarzenie było okazją między innymi do zbiórki miodu, który został przekazany podopiecznym Fundacji imienia "Brata Alberta" w Radwanowicach.

Poza zabawą, konkursami i kiermaszem, jedną z głównych atrakcji wydarzenia była degustacja miodów z okolicznych pasiek. Pszczelarze prześcigają się w komponowaniu coraz to nowych smaków. Jak informuje Dziennik Polski, niektórzy z nich wywożą swoje ule do specjalnie wyselekcjonowanych miejsc, gdzie bogata baza pożytkowa pozwala na uzyskanie niespotykanych smaków miodów. Dzięki zaangażowaniu właścicieli pasiek, konsumenci mogą cieszyć się na przykład smakiem miodu szałwiowego, który podobno w smaku przypomina coca-colę. Ten pochodzący z pasieki pana Wojciecha Góreckiego miód stał się atrakcją tegorocznej edycji kiermaszu.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Polski, Krzeszowickie miodobranie z szałwiową atrakcją i akcją charytatywną, https://dziennikpolski24.pl/krzeszowickie-miodobranie-z-szalwiowa-atrakcja-i-akcja-charytatywna-zdjecia/ar/13482364, Data publikacji: 2018.09.11, Data odczytu: 2018.09.11



Liczba wyświetleń artykułu: 992

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek