Portal Pszczelarski

37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia 37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza miód szałwiowy Wojciech Górecki

Podczas 37. obchodów Krzeszowickiego Miodobrania, właściciele pasiek zaprezentowali zebranym wiele nowości jakie oferują ich pasieki. Pojawił się między innymi miód szałwiowy. Ponadto pszczelarze podzielili się swoimi wyrobami z potrzebującymi.

Krzeszowicki Dzień Pszczelarza to coroczna impreza skupiająca zarówno pasjonatów pszczół, jak i konsumentów. Jest to okazja do zaprezentowania swoich wyrobów oraz przyjemnego spędzenia czasu. Tegoroczne wydarzenie było okazją między innymi do zbiórki miodu, który został przekazany podopiecznym Fundacji imienia "Brata Alberta" w Radwanowicach.

Poza zabawą, konkursami i kiermaszem, jedną z głównych atrakcji wydarzenia była degustacja miodów z okolicznych pasiek. Pszczelarze prześcigają się w komponowaniu coraz to nowych smaków. Jak informuje Dziennik Polski, niektórzy z nich wywożą swoje ule do specjalnie wyselekcjonowanych miejsc, gdzie bogata baza pożytkowa pozwala na uzyskanie niespotykanych smaków miodów. Dzięki zaangażowaniu właścicieli pasiek, konsumenci mogą cieszyć się na przykład smakiem miodu szałwiowego, który podobno w smaku przypomina coca-colę. Ten pochodzący z pasieki pana Wojciecha Góreckiego miód stał się atrakcją tegorocznej edycji kiermaszu.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Polski, Krzeszowickie miodobranie z szałwiową atrakcją i akcją charytatywną, https://dziennikpolski24.pl/krzeszowickie-miodobranie-z-szalwiowa-atrakcja-i-akcja-charytatywna-zdjecia/ar/13482364, Data publikacji: 2018.09.11, Data odczytu: 2018.09.11



Liczba wyświetleń artykułu: 1064

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie