Portal Pszczelarski

37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia 37 Krzeszowicki Dzień Pszczelarza miód szałwiowy Wojciech Górecki

Podczas 37. obchodów Krzeszowickiego Miodobrania, właściciele pasiek zaprezentowali zebranym wiele nowości jakie oferują ich pasieki. Pojawił się między innymi miód szałwiowy. Ponadto pszczelarze podzielili się swoimi wyrobami z potrzebującymi.

Krzeszowicki Dzień Pszczelarza to coroczna impreza skupiająca zarówno pasjonatów pszczół, jak i konsumentów. Jest to okazja do zaprezentowania swoich wyrobów oraz przyjemnego spędzenia czasu. Tegoroczne wydarzenie było okazją między innymi do zbiórki miodu, który został przekazany podopiecznym Fundacji imienia "Brata Alberta" w Radwanowicach.

Poza zabawą, konkursami i kiermaszem, jedną z głównych atrakcji wydarzenia była degustacja miodów z okolicznych pasiek. Pszczelarze prześcigają się w komponowaniu coraz to nowych smaków. Jak informuje Dziennik Polski, niektórzy z nich wywożą swoje ule do specjalnie wyselekcjonowanych miejsc, gdzie bogata baza pożytkowa pozwala na uzyskanie niespotykanych smaków miodów. Dzięki zaangażowaniu właścicieli pasiek, konsumenci mogą cieszyć się na przykład smakiem miodu szałwiowego, który podobno w smaku przypomina coca-colę. Ten pochodzący z pasieki pana Wojciecha Góreckiego miód stał się atrakcją tegorocznej edycji kiermaszu.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Polski, Krzeszowickie miodobranie z szałwiową atrakcją i akcją charytatywną, https://dziennikpolski24.pl/krzeszowickie-miodobranie-z-szalwiowa-atrakcja-i-akcja-charytatywna-zdjecia/ar/13482364, Data publikacji: 2018.09.11, Data odczytu: 2018.09.11



Liczba wyświetleń artykułu: 1173

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele