Portal Pszczelarski

XIX Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie w Jeleniej Górze - relacja

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze XIX Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie w Jeleniej Górze Jan Okulowski

Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze zorganizował w dniach 8-9 września w Cieplicach XIX Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie pn. Bartnictwo w Sudetach Zachodnich 2018. Wydarzenie było okazją do wymiany opinii i doświadczeń między pszczelarzami.

Warsztaty pszczelarskie zostały zorganizowane na Placu Piastowskim w Cieplicach. Główną atrakcją wydarzenia był kiermasz wyrobów pszczelarskich, rękodzieła i sprzętu pszczelarskiego. W tym roku wydarzenie zebrało ponad stu wystawców z regionu i z całej Polski. Ponadto, goście biorący udział w imprezie, mieli okazję wziąć udział w loterii fantowej oraz obejrzeć występy wielu zespołów.

"Tego typu spotkania są jednak przede wszystkim okazją do wymiany doświadczeń między pszczelarzami oraz wyrażenia swoich opinii na temat aktualnych problemów branży" - tłumaczył Jan Okulowski, Prezes Okręgowego Związku Pszczelarzy w Jeleniej Górze, który udzielił krótkiego wywiadu dla Radia Wrocław.

Prezes zwrócił uwagę między innymi na zmianę podejścia rolników, którzy wzrost zaczynają żądać zapłaty za możliwość ustawienia uli w okolicy kwitnących pól na przykład rzepaku. Okulowski podkreśla, iż praca pszczół daje wymierne korzyści nie tylko dla pszczelarzy, ale również dla rolników, ponieważ ich plony dzięki temu są o wiele bardziej urodzajne. Co więcej, efekt pracy pszczół według prezesa to o wiele więcej niż jedynie miód i inne wyroby pszczelarskie. Cała praca tych owadów szacowana jest na 6,5 miliarda złotych, a to, co trafią do pszczelarza to jedynie 1/12 tej wartości.

Prezes jeleniogórskich pszczelarzy jest również zadowolony z tegorocznego sezonu. Jak sam mówi, nikt nie spodziewał się w tym roku tak udanych zbiorów. Co prawda długotrwała susza spowodowała, że wrzosy słabo nektarują, ale inne miody, na przykład spadziowy, są w tym roku wyjątkowo smaczne. Fakt ten cieszy nie tylko pszczelarzy, ale chyba przede wszystkim konsumentów, którzy otwarcie mówią, że jest to jeden z najsmaczniejszych rodzajów miodu.

Opracowano na podstawie:

Radio Wrocław, Cieplice opanowali pszczelarze, http://www.radiowroclaw.pl/articles/view/80596/Cieplice-opanowali-pszczelarze, Data publikacji: 2018.09.09, Data odczytu: 2018.09.09

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego



Liczba wyświetleń artykułu: 911

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Bastani – perskie lody szafranowe

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą