Portal Pszczelarski

XIX Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie w Jeleniej Górze - relacja

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze XIX Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie w Jeleniej Górze Jan Okulowski

Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze zorganizował w dniach 8-9 września w Cieplicach XIX Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie pn. Bartnictwo w Sudetach Zachodnich 2018. Wydarzenie było okazją do wymiany opinii i doświadczeń między pszczelarzami.

Warsztaty pszczelarskie zostały zorganizowane na Placu Piastowskim w Cieplicach. Główną atrakcją wydarzenia był kiermasz wyrobów pszczelarskich, rękodzieła i sprzętu pszczelarskiego. W tym roku wydarzenie zebrało ponad stu wystawców z regionu i z całej Polski. Ponadto, goście biorący udział w imprezie, mieli okazję wziąć udział w loterii fantowej oraz obejrzeć występy wielu zespołów.

"Tego typu spotkania są jednak przede wszystkim okazją do wymiany doświadczeń między pszczelarzami oraz wyrażenia swoich opinii na temat aktualnych problemów branży" - tłumaczył Jan Okulowski, Prezes Okręgowego Związku Pszczelarzy w Jeleniej Górze, który udzielił krótkiego wywiadu dla Radia Wrocław.

Prezes zwrócił uwagę między innymi na zmianę podejścia rolników, którzy wzrost zaczynają żądać zapłaty za możliwość ustawienia uli w okolicy kwitnących pól na przykład rzepaku. Okulowski podkreśla, iż praca pszczół daje wymierne korzyści nie tylko dla pszczelarzy, ale również dla rolników, ponieważ ich plony dzięki temu są o wiele bardziej urodzajne. Co więcej, efekt pracy pszczół według prezesa to o wiele więcej niż jedynie miód i inne wyroby pszczelarskie. Cała praca tych owadów szacowana jest na 6,5 miliarda złotych, a to, co trafią do pszczelarza to jedynie 1/12 tej wartości.

Prezes jeleniogórskich pszczelarzy jest również zadowolony z tegorocznego sezonu. Jak sam mówi, nikt nie spodziewał się w tym roku tak udanych zbiorów. Co prawda długotrwała susza spowodowała, że wrzosy słabo nektarują, ale inne miody, na przykład spadziowy, są w tym roku wyjątkowo smaczne. Fakt ten cieszy nie tylko pszczelarzy, ale chyba przede wszystkim konsumentów, którzy otwarcie mówią, że jest to jeden z najsmaczniejszych rodzajów miodu.

Opracowano na podstawie:

Radio Wrocław, Cieplice opanowali pszczelarze, http://www.radiowroclaw.pl/articles/view/80596/Cieplice-opanowali-pszczelarze, Data publikacji: 2018.09.09, Data odczytu: 2018.09.09

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego



Liczba wyświetleń artykułu: 751

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Pszczelarz a faktura VAT RR