Portal Pszczelarski

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego 2018 na Podkarpaciu

pszczelarstwo podkarpackie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Tadeusz Dylon, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, ogłosił, iż w sezonie 2018 pszczelarze na Podkarpaciu zebrali nawet 25 kilogramów miodu z jednego ula. To bardzo pozytywny wynik, szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę zeszłoroczne zbiory.

W południowo-wschodniej Polsce prawie połowa pasiek wytwarza przede wszystkim miód spadziowy. Około 60 procent miodu ze spadzi pochodzi właśnie z Podkarpacia, miód ten jest kilka razy droższy on innych i jest wyjątkowo ceniony przez klientów. Tegoroczne zbiory są wyjątkowo udane, chociaż Tadeusz Dylon zaznacza, że gdyby nie susza, tego miodu byłoby w tym roku znacznie więcej.

Aktualny wynik jest dla podkarpackich pszczelarzy wyjątkowym sukcesem, ponieważ poprzedni rok nie należał do udanych. W ubiegłym sezonie pogoda nie była zbyt korzystna. Chłodna wiosna, przymrozki gwałtowne burze i wichury spowodowały, że zbiory były praktycznie zerowe, bo sięgały średnio 6-7 kilogramów miodu z ula. Rekordem w ostatnich latach (po 4 latach nieurodzaju) był 2015 rok. Wtedy podkarpackim pszczelarzom udało się zebrać nawet po 30 kg miodu.

Opracowano na podstawie:

Radio Maryja, Podkarpacie: zebrano nawet 25 kg miodu spadziowego z ula, http://www.radiomaryja.pl/informacje/podkarpacie-zebrano-nawet-25-kg-miodu-spadziowego-z-ula/, Data publikacji: 2018.09.07, Data odczytu: 2018.09.08

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego



Liczba wyświetleń artykułu: 1052

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Ogórki z miodem