Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Jad pszczeli skuteczny w walce z atopowym zapaleniem skóry (AZS)

apiterapia jad pszczeli atopowe zapalenie skóry zastosowanie jadu pszczelego

Najnowsze wyniki badań wykazały, że jad pszczeli oraz zawarta w nim substancja - hydrofobowy polipeptyd melityna, są wysoce skuteczne w walce z atopowym zapaleniem skóry. Czytelnicy artykułu znajdującego się na portalu Kopalnia Wiedzy są sceptycznie nastawieni do tych informacji i proponują chorym wypróbowanie maści z propolisem.

Dzięki badaniom przeprowadzonym przez grupę naukowców na myszach i na ludzkich komórkach okazało się, że jad pszczeli i melityna mają działanie immunomodulujące, co udowadnia, że substancje te są w stanie łagodzić choroby zapalne skóry spowodowane atopowym zapaleniem skóry (AZS). Wykazano, że zastosowanie tych substancji u gryzoni powoduje zmniejszenie zmian skórnych, natomiast w hodowlach ludzkich keratynocytów zauważono zahamowanie wzrostu wrogich cytokin prozapalnych.

Aktualne sposoby leczenia AZS opierają się na maściach i kremach, które niestety powodują szereg skutków ubocznych, dlatego też naukowcy na całym świecie, usilnie poszukują nowatorskich, najlepiej ekologicznych i naturalnych zamienników.

Jak podaje Kopalnia Wiedzy, powyższe badania zostały opublikowane na łamach czasopisma British Journal of Pharmacology na początku sierpnia 2018. Niestety, jak wynika z opinii pozostawionych przez czytelników, niewiele osób wierzy, że te badania wniosą w najbliższym czasie cokolwiek do ogólnie stosowanej medycyny. Faktem jest, że wykazanie pozytywnego działania danej substancji to dopiero początek drogi do wprowadzenia na rynek środków wykorzystujących jej właściwości. Na szczęście czytelnicy portalu przekonują, że przy stanach zapalnych skóry pomocne okazują się dostępne już na rynku maści z propolisem.

Opracowano na podstawie:

Kopalnia Wiedzy, Jad pszczeli może się sprawdzić w leczeniu atopowego zapalenia skóry, http://kopalniawiedzy.pl/jad-pszczeli-melityna-atopowe-zapalenie-skory-Kwan‐Kyu-Park,28763, Data publikacji: 2018.09.07, Data odczytu: 2018.09.07



Liczba wyświetleń artykułu: 6536

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami