Portal Pszczelarski

Jad pszczeli skuteczny w walce z atopowym zapaleniem skóry (AZS)

apiterapia jad pszczeli atopowe zapalenie skóry zastosowanie jadu pszczelego

Najnowsze wyniki badań wykazały, że jad pszczeli oraz zawarta w nim substancja - hydrofobowy polipeptyd melityna, są wysoce skuteczne w walce z atopowym zapaleniem skóry. Czytelnicy artykułu znajdującego się na portalu Kopalnia Wiedzy są sceptycznie nastawieni do tych informacji i proponują chorym wypróbowanie maści z propolisem.

Dzięki badaniom przeprowadzonym przez grupę naukowców na myszach i na ludzkich komórkach okazało się, że jad pszczeli i melityna mają działanie immunomodulujące, co udowadnia, że substancje te są w stanie łagodzić choroby zapalne skóry spowodowane atopowym zapaleniem skóry (AZS). Wykazano, że zastosowanie tych substancji u gryzoni powoduje zmniejszenie zmian skórnych, natomiast w hodowlach ludzkich keratynocytów zauważono zahamowanie wzrostu wrogich cytokin prozapalnych.

Aktualne sposoby leczenia AZS opierają się na maściach i kremach, które niestety powodują szereg skutków ubocznych, dlatego też naukowcy na całym świecie, usilnie poszukują nowatorskich, najlepiej ekologicznych i naturalnych zamienników.

Jak podaje Kopalnia Wiedzy, powyższe badania zostały opublikowane na łamach czasopisma British Journal of Pharmacology na początku sierpnia 2018. Niestety, jak wynika z opinii pozostawionych przez czytelników, niewiele osób wierzy, że te badania wniosą w najbliższym czasie cokolwiek do ogólnie stosowanej medycyny. Faktem jest, że wykazanie pozytywnego działania danej substancji to dopiero początek drogi do wprowadzenia na rynek środków wykorzystujących jej właściwości. Na szczęście czytelnicy portalu przekonują, że przy stanach zapalnych skóry pomocne okazują się dostępne już na rynku maści z propolisem.

Opracowano na podstawie:

Kopalnia Wiedzy, Jad pszczeli może się sprawdzić w leczeniu atopowego zapalenia skóry, http://kopalniawiedzy.pl/jad-pszczeli-melityna-atopowe-zapalenie-skory-Kwan‐Kyu-Park,28763, Data publikacji: 2018.09.07, Data odczytu: 2018.09.07



Liczba wyświetleń artykułu: 6156

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Zostań bohaterem pszczół

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych