Portal Pszczelarski

Pijane owady stwarzają zagrożenie u schyłku lata

pszczelarstwo w Polsce pszczoła miodna osa pszczoła a alkohol osa a alkohol

Owady, a w tym także pszczoły miodne czy osy lubią smak alkoholu. Zdarza się, że owady te poszukują go wręcz w otwartych butelkach czy nawet w wydychanym przez człowieka powietrzu. Ta nietypowa sytuacja może stwarzać znaczące niebezpieczeństwo dla ludzi. Artykuł dla Gazety Wyborczej przygotował Mateusz Sowiński, autor bloga "Świat Makro".

Jak podaje Gazeta Wyborcza, schyłek lata jest okresem wzmożonego zainteresowani owadów mocniejszymi trunkami. Badania wykazały, że pszczoły miodne, po spożyciu etanolu stają się najpierw nadpobudliwe, ale ze wzrostem dawki mają już problemy z lataniem, robią się ospałe i leniwe. "Pijane" pszczoły potrafią zasnąć pod drzewem, gdzie narażają się na ataki drapieżników, ale też, takie pszczoły z całą pewnością zostaną zaatakowane przez inne osobniki broniące im wstępu do ula.

Chociaż od alkoholu nie stroni wiele owadów, takich jak motyle, muszki owocówki czy nawet szerszenie, to dla człowieka najbardziej niebezpieczne są osy. Szerszenie bowiem koncentrują się jedynie na sobie, osy natomiast stają się po alkoholu agresywne, zarówno wobec innych gatunków owadów, jak i wobec ludzi.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, osy pod koniec lata są wyjątkowo zainteresowane poszukiwaniem resztek alkoholu, dlatego też picie alkoholu na świeżym powietrzu może wiązać się ze wzmożoną aktywnością tych owadów oraz może być bardzo niebezpieczne dla człowieka. Osa potrafi nie tylko wejść niepostrzeżenie do otwartej butelki, ale zdarza się również, że poszukuje resztek alkoholu w wydychanym przez człowieka powietrzu co może skutkować jej połknięciem.

Opracowano na podstawie:

Gazeta Wyborcza, Uwaga na pijane owady! Właśnie teraz stają się namolne, http://wyborcza.pl/7,75400,23860192,uwaga-na-pijane-owady-wlasnie-teraz-staja-sie-namolne.html, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.06



Liczba wyświetleń artykułu: 4148

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem