Portal Pszczelarski

Pijane owady stwarzają zagrożenie u schyłku lata

pszczelarstwo w Polsce pszczoła miodna osa pszczoła a alkohol osa a alkohol

Owady, a w tym także pszczoły miodne czy osy lubią smak alkoholu. Zdarza się, że owady te poszukują go wręcz w otwartych butelkach czy nawet w wydychanym przez człowieka powietrzu. Ta nietypowa sytuacja może stwarzać znaczące niebezpieczeństwo dla ludzi. Artykuł dla Gazety Wyborczej przygotował Mateusz Sowiński, autor bloga "Świat Makro".

Jak podaje Gazeta Wyborcza, schyłek lata jest okresem wzmożonego zainteresowani owadów mocniejszymi trunkami. Badania wykazały, że pszczoły miodne, po spożyciu etanolu stają się najpierw nadpobudliwe, ale ze wzrostem dawki mają już problemy z lataniem, robią się ospałe i leniwe. "Pijane" pszczoły potrafią zasnąć pod drzewem, gdzie narażają się na ataki drapieżników, ale też, takie pszczoły z całą pewnością zostaną zaatakowane przez inne osobniki broniące im wstępu do ula.

Chociaż od alkoholu nie stroni wiele owadów, takich jak motyle, muszki owocówki czy nawet szerszenie, to dla człowieka najbardziej niebezpieczne są osy. Szerszenie bowiem koncentrują się jedynie na sobie, osy natomiast stają się po alkoholu agresywne, zarówno wobec innych gatunków owadów, jak i wobec ludzi.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, osy pod koniec lata są wyjątkowo zainteresowane poszukiwaniem resztek alkoholu, dlatego też picie alkoholu na świeżym powietrzu może wiązać się ze wzmożoną aktywnością tych owadów oraz może być bardzo niebezpieczne dla człowieka. Osa potrafi nie tylko wejść niepostrzeżenie do otwartej butelki, ale zdarza się również, że poszukuje resztek alkoholu w wydychanym przez człowieka powietrzu co może skutkować jej połknięciem.

Opracowano na podstawie:

Gazeta Wyborcza, Uwaga na pijane owady! Właśnie teraz stają się namolne, http://wyborcza.pl/7,75400,23860192,uwaga-na-pijane-owady-wlasnie-teraz-staja-sie-namolne.html, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.06



Liczba wyświetleń artykułu: 5784

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową