Portal Pszczelarski

Pijane owady stwarzają zagrożenie u schyłku lata

pszczelarstwo w Polsce pszczoła miodna osa pszczoła a alkohol osa a alkohol

Owady, a w tym także pszczoły miodne czy osy lubią smak alkoholu. Zdarza się, że owady te poszukują go wręcz w otwartych butelkach czy nawet w wydychanym przez człowieka powietrzu. Ta nietypowa sytuacja może stwarzać znaczące niebezpieczeństwo dla ludzi. Artykuł dla Gazety Wyborczej przygotował Mateusz Sowiński, autor bloga "Świat Makro".

Jak podaje Gazeta Wyborcza, schyłek lata jest okresem wzmożonego zainteresowani owadów mocniejszymi trunkami. Badania wykazały, że pszczoły miodne, po spożyciu etanolu stają się najpierw nadpobudliwe, ale ze wzrostem dawki mają już problemy z lataniem, robią się ospałe i leniwe. "Pijane" pszczoły potrafią zasnąć pod drzewem, gdzie narażają się na ataki drapieżników, ale też, takie pszczoły z całą pewnością zostaną zaatakowane przez inne osobniki broniące im wstępu do ula.

Chociaż od alkoholu nie stroni wiele owadów, takich jak motyle, muszki owocówki czy nawet szerszenie, to dla człowieka najbardziej niebezpieczne są osy. Szerszenie bowiem koncentrują się jedynie na sobie, osy natomiast stają się po alkoholu agresywne, zarówno wobec innych gatunków owadów, jak i wobec ludzi.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, osy pod koniec lata są wyjątkowo zainteresowane poszukiwaniem resztek alkoholu, dlatego też picie alkoholu na świeżym powietrzu może wiązać się ze wzmożoną aktywnością tych owadów oraz może być bardzo niebezpieczne dla człowieka. Osa potrafi nie tylko wejść niepostrzeżenie do otwartej butelki, ale zdarza się również, że poszukuje resztek alkoholu w wydychanym przez człowieka powietrzu co może skutkować jej połknięciem.

Opracowano na podstawie:

Gazeta Wyborcza, Uwaga na pijane owady! Właśnie teraz stają się namolne, http://wyborcza.pl/7,75400,23860192,uwaga-na-pijane-owady-wlasnie-teraz-staja-sie-namolne.html, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.06



Liczba wyświetleń artykułu: 3268

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową