Portal Pszczelarski

Pijane owady stwarzają zagrożenie u schyłku lata

pszczelarstwo w Polsce pszczoła miodna osa pszczoła a alkohol osa a alkohol

Owady, a w tym także pszczoły miodne czy osy lubią smak alkoholu. Zdarza się, że owady te poszukują go wręcz w otwartych butelkach czy nawet w wydychanym przez człowieka powietrzu. Ta nietypowa sytuacja może stwarzać znaczące niebezpieczeństwo dla ludzi. Artykuł dla Gazety Wyborczej przygotował Mateusz Sowiński, autor bloga "Świat Makro".

Jak podaje Gazeta Wyborcza, schyłek lata jest okresem wzmożonego zainteresowani owadów mocniejszymi trunkami. Badania wykazały, że pszczoły miodne, po spożyciu etanolu stają się najpierw nadpobudliwe, ale ze wzrostem dawki mają już problemy z lataniem, robią się ospałe i leniwe. "Pijane" pszczoły potrafią zasnąć pod drzewem, gdzie narażają się na ataki drapieżników, ale też, takie pszczoły z całą pewnością zostaną zaatakowane przez inne osobniki broniące im wstępu do ula.

Chociaż od alkoholu nie stroni wiele owadów, takich jak motyle, muszki owocówki czy nawet szerszenie, to dla człowieka najbardziej niebezpieczne są osy. Szerszenie bowiem koncentrują się jedynie na sobie, osy natomiast stają się po alkoholu agresywne, zarówno wobec innych gatunków owadów, jak i wobec ludzi.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, osy pod koniec lata są wyjątkowo zainteresowane poszukiwaniem resztek alkoholu, dlatego też picie alkoholu na świeżym powietrzu może wiązać się ze wzmożoną aktywnością tych owadów oraz może być bardzo niebezpieczne dla człowieka. Osa potrafi nie tylko wejść niepostrzeżenie do otwartej butelki, ale zdarza się również, że poszukuje resztek alkoholu w wydychanym przez człowieka powietrzu co może skutkować jej połknięciem.

Opracowano na podstawie:

Gazeta Wyborcza, Uwaga na pijane owady! Właśnie teraz stają się namolne, http://wyborcza.pl/7,75400,23860192,uwaga-na-pijane-owady-wlasnie-teraz-staja-sie-namolne.html, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.06



Liczba wyświetleń artykułu: 7188

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Sos malinowo-miodowy

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?