Portal Pszczelarski

Pijane owady stwarzają zagrożenie u schyłku lata

pszczelarstwo w Polsce pszczoła miodna osa pszczoła a alkohol osa a alkohol

Owady, a w tym także pszczoły miodne czy osy lubią smak alkoholu. Zdarza się, że owady te poszukują go wręcz w otwartych butelkach czy nawet w wydychanym przez człowieka powietrzu. Ta nietypowa sytuacja może stwarzać znaczące niebezpieczeństwo dla ludzi. Artykuł dla Gazety Wyborczej przygotował Mateusz Sowiński, autor bloga "Świat Makro".

Jak podaje Gazeta Wyborcza, schyłek lata jest okresem wzmożonego zainteresowani owadów mocniejszymi trunkami. Badania wykazały, że pszczoły miodne, po spożyciu etanolu stają się najpierw nadpobudliwe, ale ze wzrostem dawki mają już problemy z lataniem, robią się ospałe i leniwe. "Pijane" pszczoły potrafią zasnąć pod drzewem, gdzie narażają się na ataki drapieżników, ale też, takie pszczoły z całą pewnością zostaną zaatakowane przez inne osobniki broniące im wstępu do ula.

Chociaż od alkoholu nie stroni wiele owadów, takich jak motyle, muszki owocówki czy nawet szerszenie, to dla człowieka najbardziej niebezpieczne są osy. Szerszenie bowiem koncentrują się jedynie na sobie, osy natomiast stają się po alkoholu agresywne, zarówno wobec innych gatunków owadów, jak i wobec ludzi.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, osy pod koniec lata są wyjątkowo zainteresowane poszukiwaniem resztek alkoholu, dlatego też picie alkoholu na świeżym powietrzu może wiązać się ze wzmożoną aktywnością tych owadów oraz może być bardzo niebezpieczne dla człowieka. Osa potrafi nie tylko wejść niepostrzeżenie do otwartej butelki, ale zdarza się również, że poszukuje resztek alkoholu w wydychanym przez człowieka powietrzu co może skutkować jej połknięciem.

Opracowano na podstawie:

Gazeta Wyborcza, Uwaga na pijane owady! Właśnie teraz stają się namolne, http://wyborcza.pl/7,75400,23860192,uwaga-na-pijane-owady-wlasnie-teraz-staja-sie-namolne.html, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.06



Liczba wyświetleń artykułu: 6461

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu