Portal Pszczelarski

Zakaz stosowania neonikotynoidów we Francji od 01.09.2018

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Francji neonikotynoidy zakaz stosowania neonikotynoidów

Od 1. września 2018 r. we Francji obowiązuje całkowity zakaz stosowania środków ochrony roślin z grupy neonikotynoidów. To pierwszy europejski kraj, który zdecydował się na wprowadzenie tak rygorystycznych zasad.

Jak informuje portal Deutsche Welle, Francja zdecydowała się na wprowadzenie całkowitego zakazu stosowania aż pięciu środków ochrony roślin uważanych za zabójcze dla owadów zapylających, a tym samym wprowadziła do swojego porządku prawnego zasady znacząco przekraczające zalecenia Unii Europejskiej.

Pod koniec kwietnia 2018 roku Unia Europejska zadecydowała o wprowadzeniu zakazu stosowania klotianidyny, imidaklopridu i tiametoksamu (zakaz będzie obowiązywał od 19 grudnia 2018 r. w całej Europie), natomiast władze Francji doszły do wniosku, iż konieczne jest również wprowadzenie obostrzeń dla dwóch kolejnych substancji, tj. thiaclopridu i acetamipridu. Francuski rząd tłumaczy swoje decyzje przede wszystkim dobrem owadów zapylających, ponieważ francuscy pszczelarze każdego roku tracą około 30 procent populacji.

Pojawiają się jednak również krytyczne głosy dotyczące tej decyzji. Główny producent specjalistycznych środków ochrony roślin (Leverkusen Bayer) broni się oczywiście na drodze prawnej przed wprowadzonym przez Unię Europejską zakazem. Krytycznie wypowiadają się rónież rolnicy, którzy zarzucają rządowi brak pomocy w poszukiwaniu alternatywnych rozwiązań w zakresie ochrony roślin. Co ciekawe, niezadowolenie wykazują również ekolodzy. Ta grupa uważa, iż wprowadzony zakaz posiada zbyt wiele wyjątków, które pozwalają na obejście ogólnych przepisów.

Opracowano na podstawie:

Deutsche Welle, Francja: "Mordercy pszczół" na indeksie, https://www.dw.com/pl/francja-mordercy-pszcz%C3%B3%C5%82-na-indeksie/a-45317394, Data publikacji: 2018.09.01, Data odczytu: 2018.09.02



Liczba wyświetleń artykułu: 1141

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności