Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Zbiory miodu w Krakowie - pasieki w historycznym mieście

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Kraków Przemysław Szeliga Stowarzyszenie Pszczelarzy Krakowskich

"Pasieka Kraków" to inicjatywa podjęta w 2017 r., która ma na celu utworzenie pasieki w mieście i zaznajomienie mieszkańców z obecnością pszczół, by wykazać, że ten zagrożony gatunek może również znaleźć przyjazny dom wśród zieleni miejskie. Twórcy idei mówią: pracujcie dla miasta i jego mieszkańców.

Jak mówi Violetta Bratuń, koordynator projektu Pasieka Kraków, ostatni rok był czasem nowych wyzwań i eksperymentów, ale dziś wiadomo, że było warto. Zaczęło się od pięciu pasiek na pięciu dachach i w ciągu roku ich liczba dwukrotnie wzrosła.

Dziś projekt obejmuje aż dziewięć pasiek, z których siedem znajduje się na dachach budynków mieszkalnych i biznesowych. Każda pasieka ma pięć uli.

Przemysław Szeliga, prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Krakowskich, który opiekuje się pasieką w Krakowie, szacuje, że w krakowskich pasiekach zostanie wyprodukowane trzy razy więcej miodu niż w ubiegłym roku. Dodaje, że w ubiegłym roku zebrano aż 8 kg z jednego ula, a tegoroczne przewidywania oscylują wokół 30 kg. Gdyby 45 rodzin pszczelich wyprodukowało po 30 kg miodu, to dałoby 1 350 kg miodu w Pasiece Kraków.

Tak dobry wynik podyktowany był tegoroczną pogodą. Był fantastyczny kwiecień, maj i czerwiec. Jeśli jest ciepło, to rośliny krótko, ale bardzo intensywnie nektarują. Do tej pory w Krakowie pasieka produkowała miód wielokwiatowy, lipowy, akacjowy i spadziowy ze spadzi iglastej.

Według pana Szeligi, miód produkowany w mieście jest równie dobry jak na wsi. Podkreślił, że nie zawiera żadnych pestycydów, które rolnicy mogą być wykorzystywane na wsi. Stwierdził, że badania nie wykazały negatywnego wpływu substancji szkodliwych w powietrzu na miód.

Dodał, że pszczoły w Pasiece Kraków mają zapewniony dostęp do wody, a dachy budynków są wyłożone kamieniem. Ule są pomalowane na biało i zbudowane tak, aby chroniły przed bardzo wysoką temperaturą. Jak powiedział, wysokość budynków, na których są umieszczone pasieki, nie może przekraczać dwudziestu kilku metrów.

Opracowano na podstawie:

www.portalspozywczy.pl, Urodzajny rok dla Pasieki Kraków, w ulu powstanie ok. 30 kg miodu, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/urodzajny-rok-dla-pasieki-krakow-w-ulu-powstanie-ok-30-kg-miodu,162132.html, Data publikacji: 2018.08.24, Data odczytu: 2018.08.25



Liczba wyświetleń artykułu: 1403

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową