Portal Pszczelarski

Zbiory miodu w Krakowie - pasieki w historycznym mieście

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Kraków Przemysław Szeliga Stowarzyszenie Pszczelarzy Krakowskich

"Pasieka Kraków" to inicjatywa podjęta w 2017 r., która ma na celu utworzenie pasieki w mieście i zaznajomienie mieszkańców z obecnością pszczół, by wykazać, że ten zagrożony gatunek może również znaleźć przyjazny dom wśród zieleni miejskie. Twórcy idei mówią: pracujcie dla miasta i jego mieszkańców.

Jak mówi Violetta Bratuń, koordynator projektu Pasieka Kraków, ostatni rok był czasem nowych wyzwań i eksperymentów, ale dziś wiadomo, że było warto. Zaczęło się od pięciu pasiek na pięciu dachach i w ciągu roku ich liczba dwukrotnie wzrosła.

Dziś projekt obejmuje aż dziewięć pasiek, z których siedem znajduje się na dachach budynków mieszkalnych i biznesowych. Każda pasieka ma pięć uli.

Przemysław Szeliga, prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Krakowskich, który opiekuje się pasieką w Krakowie, szacuje, że w krakowskich pasiekach zostanie wyprodukowane trzy razy więcej miodu niż w ubiegłym roku. Dodaje, że w ubiegłym roku zebrano aż 8 kg z jednego ula, a tegoroczne przewidywania oscylują wokół 30 kg. Gdyby 45 rodzin pszczelich wyprodukowało po 30 kg miodu, to dałoby 1 350 kg miodu w Pasiece Kraków.

Tak dobry wynik podyktowany był tegoroczną pogodą. Był fantastyczny kwiecień, maj i czerwiec. Jeśli jest ciepło, to rośliny krótko, ale bardzo intensywnie nektarują. Do tej pory w Krakowie pasieka produkowała miód wielokwiatowy, lipowy, akacjowy i spadziowy ze spadzi iglastej.

Według pana Szeligi, miód produkowany w mieście jest równie dobry jak na wsi. Podkreślił, że nie zawiera żadnych pestycydów, które rolnicy mogą być wykorzystywane na wsi. Stwierdził, że badania nie wykazały negatywnego wpływu substancji szkodliwych w powietrzu na miód.

Dodał, że pszczoły w Pasiece Kraków mają zapewniony dostęp do wody, a dachy budynków są wyłożone kamieniem. Ule są pomalowane na biało i zbudowane tak, aby chroniły przed bardzo wysoką temperaturą. Jak powiedział, wysokość budynków, na których są umieszczone pasieki, nie może przekraczać dwudziestu kilku metrów.

Opracowano na podstawie:

www.portalspozywczy.pl, Urodzajny rok dla Pasieki Kraków, w ulu powstanie ok. 30 kg miodu, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/urodzajny-rok-dla-pasieki-krakow-w-ulu-powstanie-ok-30-kg-miodu,162132.html, Data publikacji: 2018.08.24, Data odczytu: 2018.08.25



Liczba wyświetleń artykułu: 1694

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem