Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Zbiory miodu w Krakowie - pasieki w historycznym mieście

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Kraków Przemysław Szeliga Stowarzyszenie Pszczelarzy Krakowskich

"Pasieka Kraków" to inicjatywa podjęta w 2017 r., która ma na celu utworzenie pasieki w mieście i zaznajomienie mieszkańców z obecnością pszczół, by wykazać, że ten zagrożony gatunek może również znaleźć przyjazny dom wśród zieleni miejskie. Twórcy idei mówią: pracujcie dla miasta i jego mieszkańców.

Jak mówi Violetta Bratuń, koordynator projektu Pasieka Kraków, ostatni rok był czasem nowych wyzwań i eksperymentów, ale dziś wiadomo, że było warto. Zaczęło się od pięciu pasiek na pięciu dachach i w ciągu roku ich liczba dwukrotnie wzrosła.

Dziś projekt obejmuje aż dziewięć pasiek, z których siedem znajduje się na dachach budynków mieszkalnych i biznesowych. Każda pasieka ma pięć uli.

Przemysław Szeliga, prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Krakowskich, który opiekuje się pasieką w Krakowie, szacuje, że w krakowskich pasiekach zostanie wyprodukowane trzy razy więcej miodu niż w ubiegłym roku. Dodaje, że w ubiegłym roku zebrano aż 8 kg z jednego ula, a tegoroczne przewidywania oscylują wokół 30 kg. Gdyby 45 rodzin pszczelich wyprodukowało po 30 kg miodu, to dałoby 1 350 kg miodu w Pasiece Kraków.

Tak dobry wynik podyktowany był tegoroczną pogodą. Był fantastyczny kwiecień, maj i czerwiec. Jeśli jest ciepło, to rośliny krótko, ale bardzo intensywnie nektarują. Do tej pory w Krakowie pasieka produkowała miód wielokwiatowy, lipowy, akacjowy i spadziowy ze spadzi iglastej.

Według pana Szeligi, miód produkowany w mieście jest równie dobry jak na wsi. Podkreślił, że nie zawiera żadnych pestycydów, które rolnicy mogą być wykorzystywane na wsi. Stwierdził, że badania nie wykazały negatywnego wpływu substancji szkodliwych w powietrzu na miód.

Dodał, że pszczoły w Pasiece Kraków mają zapewniony dostęp do wody, a dachy budynków są wyłożone kamieniem. Ule są pomalowane na biało i zbudowane tak, aby chroniły przed bardzo wysoką temperaturą. Jak powiedział, wysokość budynków, na których są umieszczone pasieki, nie może przekraczać dwudziestu kilku metrów.

Opracowano na podstawie:

www.portalspozywczy.pl, Urodzajny rok dla Pasieki Kraków, w ulu powstanie ok. 30 kg miodu, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/urodzajny-rok-dla-pasieki-krakow-w-ulu-powstanie-ok-30-kg-miodu,162132.html, Data publikacji: 2018.08.24, Data odczytu: 2018.08.25



Liczba wyświetleń artykułu: 1455

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele