Portal Pszczelarski

Ul Dadanta – podstawowe informacje

Rysunek techniczny ula Dadanta leżaka. Źródło obrazka: Encyklopedia pszczelarska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989, s. 224.

ul Dadanta ul dadana konstrukcja ula Dadanta ramka gniazdowa ramka nadstawkowa Charles Dadant

Ul Dadanta – podstawowe informacje

Ul Dadanta jest jednym z najpowszechniej stosowanych typów uli. Powszechnie nazywany jest dadanem, a od ula warszawskiego poszerzonego różni się w zasadzie jedynie rozmiarami ramek.

W ulu Dadanta nastąpiło zwiększenie pojemności gniazda aż do 15 ramek – w ten sposób zwykły stojak przekształcił się w ul o pośredniej konstrukcji. Czasem określa go się też jako zmniejszony leżak z nadstawką. Powiększanie gniazda wiosna odbywa się bowiem poziomo, a nadstawka – choć z jednej strony zwiększa pojemność ula pionowo, jednak służy głównie jako magazyn miodowy. Dzięki temu, że gniazdo w ulu Dadanta jest dość duże, a w tylnej ścianie ula umiejscowiono zapasowy wylot, można w nim utrzymywać zimą i wiosną nie tylko rodzinę podstawową, ale też pomocniczą.

Korpus gniazdowy w ulu Dadanta złożony jest ze skrzyni połączonej na stałe z poddaszem i dnem. Przednia i tylna ściana korpusu są podwójne, a pomiędzy nimi znajduje się warstwa ociepleniowa. Ściana wewnętrzna jest zrobiona z desek, a zewnętrzna z wąskiej szalówki przybijanej poziomo i na zakładkę. Wewnątrz ula, przy górnych krawędziach znajdują się wręgi do zawieszania ramek. Charakterystycznym elementem w ulu Dadanta jest poddasze – ma około 90 milimetrów i stanowi przedłużenie zewnętrznych ścian. Dodatkowo ul posiada też nadstawkę o stałych wymiarach: 45 cm szerokości oraz 52,5 cm długości i 15,5 cm wysokości. Nadstawkę umieszcza się wewnątrz poddasza na korpusie gniazdowym.

Standardowo na wyposażeniu każdego ula Dadanta znajduje się: ruchoma i szczelna drewniana przegroda wykonana z desek o grubości 15 mm, dwa ścieśniacze gniazda, beleczki powałkowe do gniazda i nadstawki – jest ich 25, mają wymiary 470 x 10 x 10 mm.

Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janiszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 87-91

Zobacz również:

Ul Dadanta - historia powstania oraz wymiary pierwowzoru

Ul Dadanta - zalety i wady

Ul Dadanta - rodzaje i modyfikacje

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Jak zbudować ul Dadanta? - przygotowanie do budowy oraz korpus gniazdowy

Jak zbudować ul Dadanta? - poddasze, dennica, nadstawka i daszek

Ul Dadanta – podstawowe informacje
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 39890

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie