Portal Pszczelarski

Trzmiele wolą nektar z neonikotynoidami

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii neonikotynoidy trzmiele

Z badań naukowców z Imperial College w Londynie wynika, że pestycydy zawierające neonikotynoidy działają na trzmiele podobnie jak nikotyna występująca w papierosach na ludzi i wywołuje podobny "głód" jak nikotyna.

Jak informuje Sky News, badanie naukowców z londyńskiej uczelni wykazało, że trzmiele uzależniają się od pestycydów podobnie jak ludzie od nikotyny. Neonikotynoidy są pod względem chemicznym spokrewnione z nikotyną i być może podobnie działają na owady zapylające – im więcej trzmiele ich zjadają, tym większą odczuwają potrzebę na kolejne porcje pestycydów.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Imperial College trzmielom zaproponowano dwie porcje cukru, z których jedna zawierała domieszkę pestycydów. Celem badania było sprawdzenie, czy owady są w stanie wykryć neonikotynoidy w swoim środowisku naturalnym, w którym naukowcy umieścili "karmniki" z cukrem i czy będą wybierały cukier nieskażony chemicznie.

Okazało się, że początkowo trzmiele omijały cukier zawierający pestycydy. Po pewnym czasie jednak zaczęły szukać pojemników z cukrem, który był skażony. Jak tłumaczy dr Richard Gill, mając wybór trzmiele najpierw omijały zawierający neonikotynoidy pokarm. Z czasem jednak, gdy pojedyncze osobniki zaczęły próbować cukru skażonego pestycydami i zaczynały preferować właśnie ten pokarm. Jak ustalili uczeni, pestycydy działały na te same receptory u owadów, na które nikotyna działa u ssaków.

Ich zdaniem badanie wykazało, że u trzmieli z czasem wykształciły się zachowania podobne do nałogu nikotynowego u ludzi, ale – jak dodaje – sprawa wymaga jeszcze dalszych badań.
Z kolei izraelscy badacze z Uniwersytetu w Hajfie w 2010 roku stwierdzili, że także pszczoły wolą nektar z niewielkimi ilościami nikotyny i kofeiny od nektaru pozbawionego tych substancji. Jednak zjawisko to traktowali w kategoriach wytworzonej w toku ewolucji preferencji a nie potwierdzonego uzależnienia.

Nikotyna naturalnie występuje w nektarach w stężeniach do 2,5 mg na litr. Preferowane przez pszczoły stężenie nikotyny w izraelskich badaniach wynosiło 1 mg/l, a mając do dyspozycji pokarm z wyższą zawartością nikotyny i całkowicie jej pozbawiony, pszczoły wybierały jednak ten drugi.

Istnieje podejrzenie, że w toku ewolucji uzależniające substancje pojawiły się w nektarze, by zwiększyć skuteczność zapylania. Być może osiągnięcie właściwego poziomu uzależniających substancji w drodze doboru naturalnego gwarantowało roślinom przetrwanie. Dzięki temu mogą przyciągać owady.

W kwietniu UE zabroniła używania trzech neonikotynoidów przy opryskiwaniu nieszklarniowych roślin, mając na względzie ich potencjalnie negatywny wpływ na owady zapylające.

Opracowano na podstawie:

www.rp.pl, Owady uzależnione od pestycydów jak ludzie od nikotyny, https://www.rp.pl/Ekologia/180829287-Owady-uzaleznione-od-pestycydow-jak-ludzie-od-nikotyny.html, Data publikacji: 2018.08.29, Data odczytu: 2018.08.30

kopalniawiedzy.pl, Pszczoły wolą nektar z nikotyną i kofeiną, http://kopalniawiedzy.pl/pszczoly-nektar-kofeina-nikotyna-alkaloid-kwiat-preferowac-uzaleznienie-Ido-Izhaki,9684, Data publikacji: 2010.02.11, Data odczytu: 2018.08.30

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1201

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem