Portal Pszczelarski

Trzmiele wolą nektar z neonikotynoidami

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii neonikotynoidy trzmiele

Z badań naukowców z Imperial College w Londynie wynika, że pestycydy zawierające neonikotynoidy działają na trzmiele podobnie jak nikotyna występująca w papierosach na ludzi i wywołuje podobny "głód" jak nikotyna.

Jak informuje Sky News, badanie naukowców z londyńskiej uczelni wykazało, że trzmiele uzależniają się od pestycydów podobnie jak ludzie od nikotyny. Neonikotynoidy są pod względem chemicznym spokrewnione z nikotyną i być może podobnie działają na owady zapylające – im więcej trzmiele ich zjadają, tym większą odczuwają potrzebę na kolejne porcje pestycydów.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Imperial College trzmielom zaproponowano dwie porcje cukru, z których jedna zawierała domieszkę pestycydów. Celem badania było sprawdzenie, czy owady są w stanie wykryć neonikotynoidy w swoim środowisku naturalnym, w którym naukowcy umieścili "karmniki" z cukrem i czy będą wybierały cukier nieskażony chemicznie.

Okazało się, że początkowo trzmiele omijały cukier zawierający pestycydy. Po pewnym czasie jednak zaczęły szukać pojemników z cukrem, który był skażony. Jak tłumaczy dr Richard Gill, mając wybór trzmiele najpierw omijały zawierający neonikotynoidy pokarm. Z czasem jednak, gdy pojedyncze osobniki zaczęły próbować cukru skażonego pestycydami i zaczynały preferować właśnie ten pokarm. Jak ustalili uczeni, pestycydy działały na te same receptory u owadów, na które nikotyna działa u ssaków.

Ich zdaniem badanie wykazało, że u trzmieli z czasem wykształciły się zachowania podobne do nałogu nikotynowego u ludzi, ale – jak dodaje – sprawa wymaga jeszcze dalszych badań.
Z kolei izraelscy badacze z Uniwersytetu w Hajfie w 2010 roku stwierdzili, że także pszczoły wolą nektar z niewielkimi ilościami nikotyny i kofeiny od nektaru pozbawionego tych substancji. Jednak zjawisko to traktowali w kategoriach wytworzonej w toku ewolucji preferencji a nie potwierdzonego uzależnienia.

Nikotyna naturalnie występuje w nektarach w stężeniach do 2,5 mg na litr. Preferowane przez pszczoły stężenie nikotyny w izraelskich badaniach wynosiło 1 mg/l, a mając do dyspozycji pokarm z wyższą zawartością nikotyny i całkowicie jej pozbawiony, pszczoły wybierały jednak ten drugi.

Istnieje podejrzenie, że w toku ewolucji uzależniające substancje pojawiły się w nektarze, by zwiększyć skuteczność zapylania. Być może osiągnięcie właściwego poziomu uzależniających substancji w drodze doboru naturalnego gwarantowało roślinom przetrwanie. Dzięki temu mogą przyciągać owady.

W kwietniu UE zabroniła używania trzech neonikotynoidów przy opryskiwaniu nieszklarniowych roślin, mając na względzie ich potencjalnie negatywny wpływ na owady zapylające.

Opracowano na podstawie:

www.rp.pl, Owady uzależnione od pestycydów jak ludzie od nikotyny, https://www.rp.pl/Ekologia/180829287-Owady-uzaleznione-od-pestycydow-jak-ludzie-od-nikotyny.html, Data publikacji: 2018.08.29, Data odczytu: 2018.08.30

kopalniawiedzy.pl, Pszczoły wolą nektar z nikotyną i kofeiną, http://kopalniawiedzy.pl/pszczoly-nektar-kofeina-nikotyna-alkaloid-kwiat-preferowac-uzaleznienie-Ido-Izhaki,9684, Data publikacji: 2010.02.11, Data odczytu: 2018.08.30

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1859

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Chleb na owsiance z miodem