Portal Pszczelarski

Trzmiele wolą nektar z neonikotynoidami

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii neonikotynoidy trzmiele

Z badań naukowców z Imperial College w Londynie wynika, że pestycydy zawierające neonikotynoidy działają na trzmiele podobnie jak nikotyna występująca w papierosach na ludzi i wywołuje podobny "głód" jak nikotyna.

Jak informuje Sky News, badanie naukowców z londyńskiej uczelni wykazało, że trzmiele uzależniają się od pestycydów podobnie jak ludzie od nikotyny. Neonikotynoidy są pod względem chemicznym spokrewnione z nikotyną i być może podobnie działają na owady zapylające – im więcej trzmiele ich zjadają, tym większą odczuwają potrzebę na kolejne porcje pestycydów.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Imperial College trzmielom zaproponowano dwie porcje cukru, z których jedna zawierała domieszkę pestycydów. Celem badania było sprawdzenie, czy owady są w stanie wykryć neonikotynoidy w swoim środowisku naturalnym, w którym naukowcy umieścili "karmniki" z cukrem i czy będą wybierały cukier nieskażony chemicznie.

Okazało się, że początkowo trzmiele omijały cukier zawierający pestycydy. Po pewnym czasie jednak zaczęły szukać pojemników z cukrem, który był skażony. Jak tłumaczy dr Richard Gill, mając wybór trzmiele najpierw omijały zawierający neonikotynoidy pokarm. Z czasem jednak, gdy pojedyncze osobniki zaczęły próbować cukru skażonego pestycydami i zaczynały preferować właśnie ten pokarm. Jak ustalili uczeni, pestycydy działały na te same receptory u owadów, na które nikotyna działa u ssaków.

Ich zdaniem badanie wykazało, że u trzmieli z czasem wykształciły się zachowania podobne do nałogu nikotynowego u ludzi, ale – jak dodaje – sprawa wymaga jeszcze dalszych badań.
Z kolei izraelscy badacze z Uniwersytetu w Hajfie w 2010 roku stwierdzili, że także pszczoły wolą nektar z niewielkimi ilościami nikotyny i kofeiny od nektaru pozbawionego tych substancji. Jednak zjawisko to traktowali w kategoriach wytworzonej w toku ewolucji preferencji a nie potwierdzonego uzależnienia.

Nikotyna naturalnie występuje w nektarach w stężeniach do 2,5 mg na litr. Preferowane przez pszczoły stężenie nikotyny w izraelskich badaniach wynosiło 1 mg/l, a mając do dyspozycji pokarm z wyższą zawartością nikotyny i całkowicie jej pozbawiony, pszczoły wybierały jednak ten drugi.

Istnieje podejrzenie, że w toku ewolucji uzależniające substancje pojawiły się w nektarze, by zwiększyć skuteczność zapylania. Być może osiągnięcie właściwego poziomu uzależniających substancji w drodze doboru naturalnego gwarantowało roślinom przetrwanie. Dzięki temu mogą przyciągać owady.

W kwietniu UE zabroniła używania trzech neonikotynoidów przy opryskiwaniu nieszklarniowych roślin, mając na względzie ich potencjalnie negatywny wpływ na owady zapylające.

Opracowano na podstawie:

www.rp.pl, Owady uzależnione od pestycydów jak ludzie od nikotyny, https://www.rp.pl/Ekologia/180829287-Owady-uzaleznione-od-pestycydow-jak-ludzie-od-nikotyny.html, Data publikacji: 2018.08.29, Data odczytu: 2018.08.30

kopalniawiedzy.pl, Pszczoły wolą nektar z nikotyną i kofeiną, http://kopalniawiedzy.pl/pszczoly-nektar-kofeina-nikotyna-alkaloid-kwiat-preferowac-uzaleznienie-Ido-Izhaki,9684, Data publikacji: 2010.02.11, Data odczytu: 2018.08.30

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1593

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele