Portal Pszczelarski

Co możemy wyczytać z badania materiału genetycznego zawartego w miodzie?

miód badanie miodu właściwości miodu

Miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły miodne, który od tysiącleci jest wykorzystywany nie tylko do celów spożywczych, ale i leczniczych. Do określenia charakteru miodu, a także potwierdzenia jego autentyczności można wykorzystywać wiele chemicznych i fizykochemicznych analiz. Jakich informacji może nam dostarczyć na przykład badanie materiału genetycznego zawartego w miodzie?

Najnowsze badaniach DNA wyizolowanego z miodu dostarczonych przez pszczelarzy bądź zakupionych w sprzedaży detalicznej z terenów Włoch, Korsyki i obszarów Europy Wschodniej wykazały całe spektrum informacji, jakie z takich analiz możemy wyczytać.

Jedną z nich jest identyfikacja DNA pochodzącego z pyłków roślin odwiedzanych przez pszczoły. Pozwala to na potwierdzenie gatunku miodu oraz jego autentyczności. Dzięki temu możemy również badać różnorodność gatunkową roślin na obszarze, z którego ten miód pochodzi.

Jak pokazały badania, pszczoły bardzo chętnie korzystają z całego spektrum gatunków roślin dostępnych w ekosystemie, a nie tylko z gatunku dominującego. Największą zgodność z deklarowanym przez pszczelarzy pochodzeniem miodu znaleziono dla pięciu miodów jednokwiatowych: z kasztanowca, jabłoni, robinii akacjowej oraz z drzewa eukaliptusowego.

Inną cenną informacją, jaką możemy uzyskać badając DNA miodu, jest określenie gatunków i podgatunków pszczół, które go wyprodukowały. Badania te dowodzą, że w DNA miodu zawarty jest nie tylko materiał genetyczny pszczół, ale także innych stworzeń. Dzięki temu możemy między innymi zidentyfikować pasożyty infekujące pszczoły. Pozwala to monitorować stan zdrowia pszczelej rodziny.

Badania DNA wyizolowanego z miodu wskazują również na domieszkę spadzi w miodach kwiatowych, która okazała się być powszechna. Ponadto zawierają one informację, od jakich gatunków mszyc i innych pluskwiaków (szkodników upraw) pochodziła owa spadź. Pozwala to poznać całe bogactwo gatunków innych stawonogów żyjących w otoczeniu pszczoły miodnej oraz ich znaczenie i udział w produkcji miodu, a także dynamikę rozprzestrzeniania się inwazyjnych gatunków szkodników roślin uprawnych.

Jak widać, warto chronić pszczoły choćby dla możliwości badania ekosystemu, czyli dla celów poznawczych. Są to kolejne pożytki z uprawy i ochrony pszczoły miodnej, które można dołożyć do długiej listy zasług jakie pełni dla środowiska od milionów lat, a dla człowieka od kilku tysięcy lat wspólnej historii.

Opracowano na podstawie:

Ceny Rolnicze, Nie tylko pszczoły! DNA z miodu wskazuje znaczenie także innych owadów, https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/agroekosystem-one-health-wspolne-zdrowie/13172-nie-tylko-pszczoly-dna-z-miodu-wskazuje-znaczenie-takze-innych-owadow, Data publikacji: 2018.08.10, Data odczytu: 2018.08.23

Czytaj również:

Badanie miodu w domowych warunkach

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 2188

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Leki zwalczające Varroa destructor

Pszczelarstwo miejskie – baza pożytkowa

Święte pszczoły miodne - starożytność

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem